en

Κινητό τηλέφωνο | Η εξέλιξη της συσκευής που άλλαξε τις ζωές μας

Κινητό τηλέφωνο | Η εξέλιξη της συσκευής που άλλαξε τις ζωές μας
09-11-2018

Μπορεί πλέον στην Κύπρο, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν μιλάμε για κινητά να εστιάζουμε στα χαρακτηριστικά, τις τιμές και τα brands.

Δικαίως μάλλον, αφού η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο που θεωρούμε δεδομένα μια σειρά πραγμάτων που μέχρι πριν μερικά χρόνια, δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε. Εδώ λοιπόν θα σου ζητήσουμε να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από τις benchmark στο AnTuTu και να μας ακολουθήσεις σε μια αναδρομή στην πορεία της συσκευής που άλλαξε τις ζωές μας.


Μπορείς να συγκρίνεις τιμές για το κινητό που ψάχνεις, εδώ


Η ιστορία θα μπορούσε να ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ίσως από πολύ πιο νωρίς απ’ όσο φαντάζεσαι. Πίσω λοιπόν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα το 1908, γίνεται η πρώτη αναφορά σε ανάπτυξη τεχνολογίας που επιτρέπει την ασύρματη μεταφορά σήματος, από τον καθηγητή Albert Jahnke.

Δυστυχώς γι αυτόν, που δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει τη σχετική συσκευή, όχι απλά δεν έγινε πιστευτός, αλλά αντίθετα του ασκήθηκε και δίωξη για απάτη. Τις επόμενες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η τεχνολογία της ασύρματης επικοινωνίας άρχισε να αναπτύσσεται. Μπορείτε να μαντέψετε το χώρο ανάπτυξής της; Αν η απάντηση είναι ο στρατός, μάλλον μαντέψατε σωστά.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου λοιπόν, ο παππούς του κινητού τηλεφώνου προέκυψε ως ανάγκη άμεσης μετάδοσης μηνυμάτων στρατιωτικού περιεχομένου.

Ίσως αναρωτιέστε, τι σχέση έχει το κινητό τηλέφωνο με τη συσκευή που μετέφερε στρατιωτικά μηνύματα

Μάλλον έχετε δίκιο, αφού χρειάστηκαν να περάσουν δεκαετίες, μέχρι η τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας να αρχίσει να γίνεται προσιτή σε ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού. Ήταν το κοντινό 1973 όταν ο Martin Cooper, ως στέλεχος της Motorola, παρουσίασε το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο. 

cooper-mobile-phone-cyprus-ppissis

Η συσκευή με την όχι και πολύ εμπορική επωνυμία MotorolaDynaTAC ίσως δεν θυμίζει σε πολλά τα σύγχρονα κινητά, ιδίως για όσους γεννήθηκαν μετά το 2000. Κι όμως, ήταν αρκετή ώστε ο Cooper να πληκτρολογήσει τον αριθμό του μεγάλου του ανταγωνιστή Joel S. Engel και (like a boss, όπως θα λέγαμε σήμερα) να γίνει λίγο ερειστικός, λέγοντάς του «Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο».

Από τη μεριά του Engel δεν άργησε να πάρει το αίμα του πίσω, όταν το 1978 ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου δοκιμαστικού εμπορικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας, που χωρίς αυτό η συσκευή του Cooper θα παρέμενε στα χέρια μερικών μόνο εκατοντάδων ανθρώπων. Η νέα εποχή της επικοινωνίας είχε μόλις ξεκινήσει. Παρά τις προσπάθειες και το χρόνο που χρειάστηκε μέχρι τα κινητά τηλέφωνα να αποκτήσουν μια εύχρηστη μορφή, ή να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους, τα βασικά βήματα είχαν ήδη γίνει. Υπήρχαν και οι συσκευές και το δίκτυο για την ασύρματη επικοινωνία και μάλιστα είχαν ήδη μπει οι βάσεις, ώστε αυτή η τεχνολογία να πάψει να είναι προνόμιο μόνο των αξιωματούχων.

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με άδεια εμπορικής κυκλοφορίας, υπήρξε το Motorola DynaTAC8000X, που αποτελούσε μία εξέλιξη της αρχικής συσκευής του Cooper. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία της συσκευής, δεν θα το έλεγε κανείς και την επιτομή της φορητότητας, αλλά με τα δεδομένα της εποχής, ήταν υπέρ αρκετό.

motorola-mobile-phone-cyprus

Αυτή η συσκευή υπήρξε η πλέον δημοφιλής μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οπότε άρχισαν και τα κινητά τηλέφωνα περνούν στη δεύτερη φάση τους, που συμπίπτει με την ανάπτυξη του δικτύου 2G, αρχικά στη Φινλανδία το 1991.

Πλέον παράμετροι όπως χρηστικότητα και δυνατότητες της συσκευής αρχίζουν να απασχολούν τους κατασκευαστές κινητών. Το νέο επαναστατικό δίκτυο 2G μάλιστα, επιτρέπει την αποστολή (σύντομων) γραπτών μηνυμάτων αλλά και των MMS (για τους γεννηθέντες μετά το 2000, μηνύματα multimedia για την αποστολή των οποίων πλήρωνες πανάκριβα).

Ταυτόχρονα με τη διάδοση της χρήσης των κινητών, προκύπτουν και οι πρώτες ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η εποχή που ολοένα και περισσότερα στοιχεία θα μεταφέρονται μέσω των κινητών, η προστασία τους, ήταν εξαιρετικά σημαντική. Η απάντηση δίνεται σχεδόν αμέσως, αφού το περιεχόμενο που μεταφέρεται μέσω του δικτύου 2G είναι κρυπτογραφημένο.

nokia-mobile-phone-cyprus

Τα κινητά της δεκαετίας του 90′ διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Ακόμα και οι συσκευές της ΝΟΚΙΑ, της εταιρείας που μεσουρανούσε εκείνη την περίοδο, είναι εμφανής η προσπάθεια να βελτιωθεί η χρηστικότητα των συσκευών, που ξεκίνησαν ως αξεσουάρ που έπρεπε να μεταφέρεις μαζί σου και κατέληξαν μικρότερα από οποιοδήποτε σημερινό κινητό. Για να το θέσουμε πιο απλά, μπορείς να σκεφτείς αυτό που συμβαίνει με το μέγεθος των iPhone, αντίστροφα.

Η μετάβαση προς τα smartphones

Η έναρξη της χιλιετίας, βρίσκει την αγορά κινητών σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδο. Ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές ανταγωνίζονται για το μικρότερο, το πιο πολυλειτουργικό, αλλά και το πιο πρωτότυπο κινητό.

Ιδίως το τελευταίο στοιχείο από το 2000 φαίνεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με την εμφάνιση των κινητών να ποικίλει πολύ. Οι κατασκευαστές ακόμα πειραματίζονται μεταξύ των γνωστών κινητών με “πορτάκι”, αναδιπλούμενων συσκευών, αλλά και μοντέλων με εξαιρετικά πρωτότυπο σχήμα.

nokia-mobile-cyprus

Nokia N90

nokia-mobile-cyprus

Nokia N-Gagesamsung-mobile-cyprus

Samsung X450

Το πέρασμα στην εποχή του δικτύου 3G σηματοδοτεί παράλληλα τις απεριόριστες δυνατότητες ως προς τη μεταφορά πολυμέσων, που αυτό συνεπάγεται. Οι κατασκευαστές πλέον μπαίνουν στην αρένα της καινοτομίας, όχι μόνο σε σχήμα και σχέδιο των συσκευών τους, αλλά στην πραγματική επίδοση των κινητών, με βάση τις ανάγκες των χρηστών.

Το 2004 θεωρείται ορόσημο για την αγορά των κινητών τηλεφώνων και όχι άδικα. Το λανσάρισμα του iPhone υπήρξε μία πραγματική επανάσταση στο χώρο, με μεγαλύτερη απόδειξη αυτού το γεγονός ότι πράγματι τότε η Apple κυκλοφόρησε ένα μοντέλο αρκετά μπροστά από την εποχή του.

Αυτό το γεγονός δύσκολα μπορεί να το αμφισβητήσει ακόμα και ο πιο έντονος επικριτής των σημερινών iPhone. Άλλωστε η εταιρεία του Jobs λάνσαρε ένα κινητό που θα έκανε ό,τι οι τότε επι μέρους συσκευές, σε μία ιδιαίτερα καλή τιμή. Είναι λοιπόν λάθος να κρίνει κανείς τα τότε δεδομένα, με τη σημερινή διαμάχη σχετικά με τα iPhone, στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί.

Τα τέλη της δεκαετίας του 2000 σηματοδότησαν και τη σταθεροποίηση της μορφής των κινητών (δηλαδή touch screen, με το μεγαλύτερο εμπρόσθιο μέρος να καλύπτεται από την οθόνη), ενώ σηματοδότησαν και την άνοδο νέων εταιρειών της Ασίας, αλλά και την πτώση της Nokia.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων γίνεται ακόμη εντονότερος. Τώρα που οι δυνατότητες σε επίπεδο δικτύων είναι απεριόριστες, κάθε κατασκευαστής κυνηγάει πιο πολύ από ποτέ την έννοια της καινοτομίας, της καλύτερης επίδοσης, ή του καλύτερου hardware.

iPhone, Samsung, Huawei, LG, Xiaomi, αλλά και μικρότερα brands που κυκλοφορούν λίγα μοντέλα όπως η OnePlus ανταγωνίζονται για τη θέση τους στην αγορά, πιο έντονα από ποτέ.

Το ποιες εξελίξεις μπορούμε ακόμα να περιμένουμε στην αγορά του κινητού τηλεφώνου, είναι περίπου άγνωστο. Πολλές απόψεις έχουν ακουστεί για το κινητό της επόμενης δεκαετίας, που εστιάζουν κυρίως στη φορητότητα των συσκευών, ως το επόμενο μεγάλο βήμα. Μία εξίσωση που δύσκολα φαίνεται να λύνεται, αφού αναφερόμαστε σε συσκευές -συχνά- μεγάλου κόστους, που εκτός από τεχνολογικά θαύματα, είναι και μέσο κοινωνικού στάτους.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πως θα μπορούσαν οι δύο αυτές παράμετροι να συνδυαστούν, αφού το virtual (αλλά ακριβό) κινητό, θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει αρκετό όγκο για να επιδεικνύεται από αυτόν που το κρατάει;

Σίγουρα έρχονται πολύ ενδιαφέρουσες ημέρες στο χώρο της τεχνολογίας. Ως τότε, εσύ μπορείς να συγκρίνεις τιμές για το κινητό που ψάχνεις, μόνο στο ppissis.com.cy, τη μηχανή σύγκρισης τιμών της Κύπρου!