en

Κινητό με 25€; Και όμως, υπάρχει!

Κινητό με 25€; Και όμως, υπάρχει!
10-08-2018

Δυναμική είσοδο στο χώρο των feature phones κάνει η κινέζικη Xiaomi. Το brand που έχει κερδίσει εκατομμύρια χρηστών, χάρις στις επιδόσεις αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές των κινητών της, προχωρά σε κάτι που λίγοι περίμεναν.
Έτσι, μέσα από μία καμπάνια crowdfunding, ζήτησε από το κοινό της να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για τη δημιουργία της πρώτης της σειράς feature phones. Ήδη την πρώτη μέρα, το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις προπαραγγελίες μέσω της πλατφόρμας, έφτασε το 2435% του αρχικού στόχου. Κάπως έτσι σήμερα είμαστε σε αναμονή της κυκλοφορίας της σειράς Xiaomi Qin, που θα περιλαμβάνει δύο μοντέλα. Το πότε θα κυκλοφορήσουν βέβαια στην Κύπρο και σε ποια καταστήματα θα είναι διαθέσιμα τα Qin, παραμένουν άγνωστα για την ώρα. Το όνομα της σειράς παραπέμπει στην αυτοκρατορική δυναστεία Qin της Κίνας, ενώ ο σχεδιασμός τους είναι ουσιαστικά μία πιο μίνιμαλ έκδοση των feature phones άλλων εταιριών. Τα δύο μοντέλα της σειράς, μοιράζονται τόσο το T9 keypad, όσο και την οθόνη διαγωνίου 2,8 ιντσών και ανάλυσης 320 x 240 pixels. Η αυτονομία τους, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, θα φτάνει τις 15 (!) ημέρες. Άρα, τι περιμένουμε;
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Xiaomi Qin 1 (η βασική δηλαδή έκδοση) εξοπλίζεται με επεξεργαστή MediaTek MT6260A chipset, 8 MB RAM και 16 MB  storage. Δεν διαθέτει GPS, ωστόσο έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω WiFi και Bluetooth. Το λειτουργικό του σύστημα, που ονομάζεται Nucleus, σύμφωνα με την εταιρία το καθιστά ένα αξιόπιστο εργαλείο, ικανό να υποστηρίξει τις λειτουργίες AI. Η “premium” έκδοση της σειράς, το Xiaomi Qin 1s θα χρησιμοποιεί επεξεργαστή Spreadtrum SC9820, αποτελούμενο από δύο πυρήνες Cortex-A53, στα 1,2GHz, ενώ η μνήμη RAM θα έχει μέγεθος 256MB. Το Qin 1s θα είναι αναβαθμισμένο ως προς τη συνδεσιμότητά του, υποστηρίζοντας πρόσβαση σε δίκτυα 4G, GPS και θα χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα με την ονομασία “MOCOR5”. Το βασικότερο: Θα βγάζει καλές selfie; Η απάντηση είναι, προφανώς όχι. Κανένα από τα δύο μοντέλα δεν θα έχει κάμερα (και μεταξύ μας, αυτό είναι παραπάνω από αναμενόμενο, με δεδομένη την τιμή τους). Τα Xiaomi Qin δεν δημιουργούνται για να ανταγωνιστούν ούτε τα iPhones, ούτε τα Samsung και φυσικά ούτε τις “κανονικές” σειρές της ίδιας της Xiaomi. Είναι αυτό που λέει το όνομά τους, feature phones. Ο κινέζικος κολοσσός, βλέποντας την απήχηση ανάλογων μοντέλων, όπως τα κινητά JioPhones, που πουλήθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μάρκα την περσινή χρονιά στην Ινδία, αποφάσισε να δράσει. Με αυτό το βήμα λοιπόν, δεν σκοπεύει να απευθυνθεί πρωταρχικά ούτε στις αγορές της Ευρώπης, ούτε στις ΗΠΑ.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αυτές οι συσκευές δεν θα είναι ιδανική επιλογή για όσους -μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας- «εν μπόρουν πας το ττατς». Επίσης, το παράδειγμα της επανακυκλοφορίας του 3310, που βασίστηκε στη νοσταλγία για το «αθάνατο κινητό», απέδειξε ότι δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν και στην Κύπρο ένα feature phone ως δεύτερη, ή τρίτη συσκευή. Σε αναμονή λοιπόν, για τη νέα κυκλοφορία, από μία εταιρεία που ομολογουμένως, δεν επαναπαύεται. Με δεδομένο πάντως ότι οι πρώτες αποστολές (για όσους είχαν παραγγείλει ήδη μέσω της πλατφόρμας crowdfunding) αναμένονται στις 15 Σεπτεμβρίου, μάλλον λίγοι στην Κύπρο θα επεξεργάζονται το κινητό των 25 ευρώ, στην παραλία.