en

Ποιο το ιδανικό είδος θέρμανσης για την Κύπρο;

Ποιο το ιδανικό είδος θέρμανσης για την Κύπρο;
24-10-2018

Μπορεί η Κύπρος να είναι ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο χειμώνας στην Κύπρο μπορεί να περάσει χωρίς σύστημα θέρμανσης. Ακόμα και για τη μεγάλη πλειονότητα που δεν μένουμε στα ορεινά, η χρήση κλιματιστικού, σόμπας γκαζιού, ή άλλου μέσου θέρμανσης, είναι ο κανόνας έστω και για τη μικρή περίοδο που διαρκεί ο κυπριακός χειμώνας.

Στο blog της μηχανής σύγκρισης τιμών της Κύπρου, ppissis.com.cy μπορείς να συγκρίνεις τις πιο δημοφιλείς μεθόδους θέρμανσης που μέχρι σήμερα επιλέγουμε στην Κύπρο.

Κλιματιστικό

klimatistiko-kypros-timi-ppissis

Θετικά της χρήσης κλιματιστικού για θέρμανση

Έχουμε ήδη δει σε σχετικό άρθρο τα χαρακτηριστικά της σωστής επιλογής κλιματιστικού, τις παραμονές του κυπριακού καλοκαιριού. Ωστόσο η χρήση air condition για θέρμανση, είναι αρκετά διαφορετική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στα θετικά της χρήσης κλιματιστικού για θέρμανση, πρωταγωνιστική θέση κατέχει το χαμηλό -έως μηδενικό, για όσους ήδη διαθέτουν- κόστος απόκτησης. Αυτό βέβαια βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με αρκετές παραμέτρους, όπως οι μονάδες κλιματιστικών που απαιτούνται για την κάλυψη ολόκληρου του σπιτιού, αλλά και την τεχνολογία του κλιματιστικού που θα επιλεγεί.

Δεύτερο βασικό πλεονέκτημα της χρήσης κλιματιστικού για θέρμανση, είναι η σχετικά ταχεία τοποθέτηση. Το συνεργείο που θα ολοκληρώσει την εγκατάσταση του νέου σου κλιματιστικού δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα. Η αναστάτωση αν δεν υπήρχε ήδη κλιματιστικό στο χώρο, υπάρχει μεν, περιορίζεται δε σε μερικές τρύπες στον τοίχο για τη στήριξη και τον αεραγωγό της μονάδας.

Τρίτο βασικό πλεονέκτημα, η αδιάκοπη λειτουργία. Με το κλιματιστικό ως μέθοδο θέρμανσης, δεν έχεις να σκέφτεσαι για την αναπλήρωση του καυσίμου, όπως συμβαίνει με άλλες συσκευές που θα δούμε στη συνέχεια. Όσο η οικία ή το διαμέρισμά σου ηλεκτροδοτείται, δεν έχεις να σκέφτεσαι τίποτε άλλο σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του κλιματιστικού σου. Ως bonus πλεονέκτημα, θα αναφερθούμε στην ασφάλεια. Οκ, η αλήθεια είναι πως πλέον όλες οι συσκευές που φέρουν τη σήμανση CE και ελέγχονται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ασφαλείς για χρήση. Ωστόσο, τουλάχιστον ο υπογράφων, προτιμά τη χρήση κλιματιστικού αντί άλλων μεθόδων που απαιτούν την ύπαρξη καυσίμου εντός του χώρου του σπιτιού. Θα πείτε ότι αυτό είναι υποκειμενικό; Θα πούμε πως ναι, έχετε δίκαιο.

Αρνητικά της χρήσης κλιματιστικού για θέρμανση

Επειδή τα πάντα στη ζωή έχουν δύο όψεις, έτσι και η χρήση κλιματιστικού για θέρμανση, ακόμα και στον γενικά «ζεστό» κυπριακό χειμώνα, δεν είναι πανάκεια. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να πληρώνεις πολλά στην ΑΗΚ, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν επιλέξεις να χρησιμοποιείς το air condition ως τη βασική μονάδα θέρμανσης. Πρόσεξε μάλιστα, όταν λέμε πολλά κυριολεκτούμε. Οι πρώτοι λογαριασμοί με τις αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, έχουν ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Άλλες με περισσότερο χιούμορ και άλλες λιγότερο εμπνευσμένες.

Εκτός όμως από την κατανάλωση ενέργειας, η επιλογή του air condition για θέρμανση συνεπάγεται και τα υπόλοιπα αρνητικά της τυπικής χρήσης κλιματιστικού. Η ατμόσφαιρα που διαμορφώνει η συνεχής χρήση κλιματιστικού, δεν είναι η ιδανικότερη για το αναπνευστικό σύστημα. Το γεγονός ότι αφαιρεί την υγρασία από το χώρο, μην σε παραπλανήσει σχετικά με την θέρμανση των ψυχρών δομικών στοιχείων του σπιτιού (τοίχοι). Αυτοί χρειάζονται πολλές ώρες συνεχούς λειτουργίας του κλιματιστικού ώστε να θερμανθούν, διατηρώντας στη συνέχεια αυτή τη θερμοκρασία.

Θετικά +

  • Το πλέον ασφαλές μέσο θέρμανσης
  • Εξοικονόμηση χώρου
  • Άμεση απόδοση

Αρνητικά – 

Σόμπα Υγραερίου

sompa-ugraeriou-kypros-timi

Θετικά της χρήσης σόμπας υγραερίου για θέρμανση

Ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος θέρμανσης στην Κύπρο. Η σόμπα υγραερίου ακόμα και σε οικίες που διαθέτουν κεντρικό σύστημα θέρμανσης, είναι η πιο συνήθης επιλογή ως βοηθητική μονάδα. Στις περιπτώσεις μάλιστα που ένα διαμέρισμα, ή ένα σπίτι δεν διαθέτει άλλες μονάδες θέρμανσης, μερικές συσκευές, μπορούν να καλύψουν κυριολεκτικά όλους τους χώρους του σπιτιού.

Το γεγονός της φορητότητας μάλιστα (το ότι δηλαδή μπορείς να μεταφέρεις τη σόμπα σε διαφορετικά δωμάτια εντός του σπιτιού) είναι εξαιρετικά χρήσιμο για οικονομία. Αυτό διότι δε χρειάζεται κάθε δωμάτιο του σπιτιού να διαθέτει δική του μονάδα, αλλά και γιατί μπορείς να επιλέγεις σε ποια δωμάτια και με ποια ένταση θα λειτουργούν οι σόμπες.

Επίσης ένα από τα βασικότερα θετικά σημεία των σομπών υγραερίου, είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος απόκτησης. Με μία γρήγορη ματιά στο ppissis, εντοπίζουμε μοντέλα που ξεκινούν από 79 ευρώ, όπως αυτό της UNIflame ενώ όπως μπορείς να διαπιστώσεις ο ίδιος, οι επιλογές σε ανάλογες τιμές από καταστήματα της Κύπρου, είναι πολλές. Ως προς την τιμή του καυσίμου, το κόστος για μία φιάλη υγραερίου στην Κύπρο κυμαίνεται μεταξύ 10 και 14 ευρώ.

Αρνητικά της χρήσης σόμπας υγραερίου για θέρμανση

Στα αρνητικά της σόμπας υγραερίου, προσμετράται η μη δυνατότητα ομοιόμορφης παροχής θέρμανσης στους χώρους του σπιτιού. Μην σε εκπλήσσει. Αυτό το στοιχείο που μέχρι πριν μερικές γραμμές ήταν ένα θετικό, μπορεί υπό περιπτώσεις να είναι και μία αδυναμία. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του σπιτιού και τη χρήση που επιλέγει ο ιδιοκτήτης.

Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι η επιλογή του βασικού μέσου θέρμανσης για ένα σπίτι μεσαίας ή μεγάλης επιφάνειας, η σόμπα υγραερίου ίσως δεν είναι ιδανική επιλογή. Δύσκολα θα μπορέσει να παρέχει επαρκείς ποσότητες θερμότητας για να θερμάνει τα στοιχεία του χώρου, αν και θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως σε σχέση με το κλιματιστικό οι επιδόσεις της είναι σαφώς καλύτερες, για όσα αντικείμενα βρίσκονται στην ευθεία της.

Επίσης στα αρνητικά δεν μπορεί παρά να συνυπολογίζεται το ενδεχόμενο ατυχήματος. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο διαρροής υγραερίου, αφού τόσο οι σόμπες, όσο και οι φιάλες έχουν μηχανισμούς ασφαλείας. Όσα ατυχήματα έχουν σημειωθεί λόγω σομπών υγραερίου, οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, όταν για παράδειγμα η σόμπα τοποθετείται σε κοντινή απόσταση από εύφλεκτα υλικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι θα προτιμούσαν να μην έχουν μέσα στο σπίτι τους φιάλες υγραερίου. Και πάλι ο γράφων θα έρθει να συμφωνήσει μαζί τους.

Θετικά +

  • Οικονομική στην αγορά
  • Χαμηλό κόστος καυσίμου
  • Φορητότητα

Αρνητικά – 

  • Ανάγκη αναπλήρωσης της φιάλης
  • Προσοχή ως προς το μέρος που τοποθετείται

Σύγκρινε τιμές για το νέο σου θερμαντικό σώμα, μεταξύ των καταστημάτων της Κύπρου εδώ!

Σόμπα κηροζίνης

sompa-kirozinis-kypros-timi

Στην περίπτωση μιας σόμπας κηροζίνης, ισχύουν περίπου όσα αναφέραμε για την σόμπα υγραερίου. Οι σόμπες κηροζίνης, που και πάλι φαίνεται να αυξάνουν τη δημοφιλία τους στην Κύπρο, αποτελούν μια καλή εναλλακτική για όσους επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν φιάλες υγραερίου στο εσωτερικό του σπιτιού.

Οι παραδοσιακοί χρήστες, συχνά υποστηρίζουν ότι η θέρμανση που παρέχει η σόμπα κηροζίνης δημιουργεί μια αίσθηση ανάλογη με αυτή της χρήσης τζακιού. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο τρόπος λειτουργίας της είναι σχεδόν πανομοιότυπος με αυτόν των σομπών γκαζιού.

Ως αρνητικό σημείο των σομπών κηροζίνης υπολογίζεται το σχετικά αυξημένο κόστος αγοράς, αν και αυτό τα τελευταία χρόνια περιορίζεται σημαντικά. Για παράδειγμα πλέον μπορεί κάποιος να εντοπίσει σόμπα κηροζίνης από μόλις 79 ευρώ για θέρμανση ενός δωματίου, ενώ από 249 ευρώ  μπορεί να βρει σόμπα κηροζίνης με αρκετή ισχύ για να καλύψει χώρους έως 100 τμ.

Θετικά +

  • Ήπια/ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου
  • Φορητότητα

Αρνητικά – 

  • Ανάγκη αναπλήρωσης του καυσίμου
  • Απαιτεί προσοχή ως προς το μέρος που τοποθετείται

Αερόθερμο

aerothermo-kypros-timi-ppissis

Ένα αερόθερμο στις πλείστες των περιπτώσεων λειτουργεί ως συμπληρωματική μονάδα θέρμανσης του χώρου, που συνδυάζεται με τη βασική μέθοδο θέρμανσης του σπιτιού.

Ανεξαρτήτως του μεγέθους, ή του σχήματός του, ο συνήθης τρόπος λειτουργίας του αερόθερμου βασίζεται στην ύπαρξη αντιστάσεων στο εσωτερικό της συσκευής, που θερμαίνονται με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στο πίσω μέρος των αντιστάσεων, βοηθά ώστε η θερμότητα να διαχέεται στον χώρο.

Η αλήθεια είναι πως στο άκουσμα της λέξης, σκεφτόμαστε θορυβώδεις, μικρές συσκευές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για τη λειτουργία τους. Αν και πράγματι αυτή η περιγραφή ήταν έγκυρη έως και πριν μερικά χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Για παράδειγμα το Dyson Fan Heater αποτελεί μία επιλογή που είναι ικανή να καλύψει την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων με ένα εξαιρετικά σύγχρονο design.

Ταυτόχρονα, μικρότερες μονάδες όπως αυτή της Midea μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά για τη θέρμανση μικρότερων δωματίων.

Θετικά +

  • Ταχεία θέρμανση του χώρου
  • Φορητότητα

Αρνητικά – 

  • Πιθανώς υψηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Ξηρή ατμόσφαιρα

Θερμαντικά σώματα ηλεκτρικού ρεύματος

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται ένα μεγάλο εύρος συσκευών θέρμανσης. Από σόμπες αλογόνου, σόμπες χαλαζία και κονβέκτορες, μέχρι καλοριφέρ λαδιού και πάνελ θέρμανσης.

Στην Κύπρο εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης, ως δευτερεύουσες και όχι μόνο, μονάδες. Η βασική ομοιότητα όλων των τύπων που αναφέρθηκαν ήδη, έχει να κάνει με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία τους και με το γεγονός ότι είναι ready to use. Δηλαδή, δεν απαιτούν κάποια παρέμβαση στο χώρο για να λειτουργήσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τροφοδοσία τους με ηλεκτρικό ρεύμα.

Ασφαλώς υπάρχουν και σημαντικές διαφορές μεταξύ των συσκευών αυτών. Για παράδειγμα μια σόμπα αλογόνου μετατρέπει μικρότερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμικής, συγκριτικά με μία σόμπα χαλαζία. Τέτοιου τύπου αποκλείσεις πάντα παρατηρούνται όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τύπων θερμαντικών συσκευών, αλλά και κατασκευαστών.

Όπως είπαμε όμως, όλες οι παραπάνω χρησιμοποιούν ρεύμα και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας κάνει αρκετά προσεκτικούς κατά την επιλογή της κατάλληλης συσκευής. Στα χαρακτηριστικά της, θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε το βαθμό ενεργειακής απόδοσης της συσκευής μας. Δηλαδή το ποιο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει μετατρέπεται σε θερμική. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η διαχωριστική μεταξύ μιας συσκευής που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους τον χειμώνα στην Κύπρο και μιας συσκευής που θα δουλεύει προς όφελος της ΑΗΚ.

Από εκεί και πέρα, οι επιλογές ως προς τον τύπο της συσκευής είναι πολλές, από τις ιδιαίτερα εύκολες στη μεταφορά και οικονομικές στην απόκτηση σόμπες αλογόνου, όπως η Parma που τη βρίσκουμε από 23 ευρώ έως και ηλεκτρικά panel που αν και με υψηλότερο αρχικό κόστος, υπερτερούν από άποψη design, όπως το μοντέλο της Dimplex που βρίσκουμε από 219 ευρώ.

Θετικά +

  • Ύπαρξη πολύ οικονομικών επιλογών για αγορά
  • Φορητότητα
  • Άμεση απόδοση

Αρνητικά – 

  • Πιθανώς υψηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Απαιτούν προσοχή ως προς το μέρος που τοποθετούνται
Αν αυτό το άρθρο σε βοήθησε να καταλάβεις τα χαρακτηριστικά κάθε θερμαντικού σώματος, δεν έχεις παρά να συγκρίνεις τις τιμές τους στο ppissis.com.cy, τη μηχανή σύγκρισης τιμών της Κύπρου!