en

Running shoes: Τι να αγοράσω online, nike ή adidas;

Running shoes: Τι να αγοράσω online, nike ή adidas;
13-05-2020

Η ομάδα του ppissis.com.cy αποφάσισε να ασχοληθεί με μία από τις μεγάλες διαμάχες, η αρχή της οποίας ξεκινάει ήδη από τον προηγούμενο αιώνα. Ποια μάρκα running shoes είναι καλύτερη, Nike ή Adidas;

Οκ, ίσως να υπερβάλλουμε λίγο καθώς δεν έκλεισαν και σπίτια, αλλά η διαμάχη μεταξύ των οπαδών της Nike και της Adidas, είναι εφάμιλλη αυτής μεταξύ coca cola και pepsi. Αυτό σημαίνει πως και τα δύο brands, που αποτελούν τις βασικές μας επιλογές όταν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε είτε αντρικά, είτε γυναικεία running shoes έχουν φανατικούς οπαδούς για κάποιο λόγο.  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η δημιουργία και η εξέλιξη της Αdidas

Το Γερμανικό brand έχει μια μακρά ιστορία, που ξεκινάει από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δύο αδέρφια από το το Χερτσογκεναουραχ της Βαυαρίας ασχολήθηκαν με την αθλητική ένδυση και τα αθλητικά παπούτσια. Τυπικά η εταιρεία ιδρύεται το 1949 από τον Ρούντολφ Ντάσλερ και αποτελεί διάσπαση της εταιρείας που είχαν δημιουργήσει από κοινού τα αδέρφια Ρούντολφ και Άντολφ, υπό το όχι και τόσο ευρηματικό όνομα “Gebrüder Dassler Schuhfabrik” που σημαίνει “Εργοστάσιο Παπουτσιών των Αδερφών Ντάσλερ”.

Αφού ο Άντολφ αποστασιοποιήθηκε από τον αδερφό του κατά τη διάρκεια του πολέμου, ίδρυσε πρώτος μια εταιρεία που θα ανταγωνιζόταν ευθέως την πρώην εταιρεία του, την οποία και ονόμασε Puma. Ναι, μην αναρωτιέστε, είναι αυτή που ξέρουμε όλοι.

Ο Ρούντολφ λοιπόν, ξεκινάει το δικό του εγχείρημα, την Adidas,  που όπως εύκολα κατανοούμε οδηγεί την πόλη σε σκηνές γέλιου, με τους κατοίκους να διχάζονται, τασσόμενοι με ένα από τα δύο αδέρφια και ως εκ τούτου, ένα από τα δύο brands. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το Χέρτσογκεναουραχ ονομαζόταν ως “Η πόλη των λυγισμένων λαιμών” αφού οι κάτοικοι έλεγχαν πάντα το brand παπουτσιών που φορούσε ο καθένας, για να καταλάβουν  με ποια πλευρά τάσσεται ο συνομιλητής τους. Παραπάνω από αναμενόμενο ήταν η διαίρεση αυτή να επεκταθεί και στις ομάδες της πόλης με την ASV Herzogenaurach να υποστηρίζει την Adidas ενώ την FC Herzogenaurach να υποστηρίζει την Puma.

Προσπερνώντας όμως την κόντρα των δύο αδερφών -που πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, κυρίως γιατί μας θυμίζει διάφορα ενδοοικογενειακά δράματα στην Κύπρο, μπορούμε να κρατήσουμε τα βασικά. Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη σημαντική βελτίωση των αθλητικών παπουτσιών. Καθώς και τα δύο αδέρφια επεδίωκαν τη μέγιστη προβολή για Adidas και Puma αντίστοιχα, πειραματίστηκαν πολύ, όχι μόνο με νέα υλικά αλλά και νέο σχεδιασμό. Αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού ήταν και η παρουσίαση για πρώτη φορά από την Adidas κάποιων παράξενων παπουτσιών ποδοσφαίρου, που έκτοτε καθιερώθηκαν: Τα παπούτσια ποδοσφαίρου με τάπες, που λάνσαρε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1954. Η νίκη των Γερμανών έναντι των Ούγγρων, ήταν αρκετή για να απογειώσει τη φήμη της Adidas, που σήμερα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών και αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο.

Adidas running shoes

Ειδικά στην κατηγορία των παπουτσιών για running τώρα, η Adidas κατά δήλωσή της δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος από το κόστος για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2019, που ξεπέρασε τα 150 εκ. ευρώ. Οι διαδικασίες αυτές δεν περιλαμβάνουν προφανώς μόνο διαφοροποιήσεις στα σχέδια, ή τα δεσίματα των αθλητικών της παπουτσιών, αλλά κυρίως στη χρήση νέων υλικών που σε μερικό βαθμό υιοθετούνται στα premium παπούτσια του brand.

Ανάμεσα στα κορυφαία αθλητικά παπούτσια της Adidas θεωρούνται:

UltraBoost 19

Terrex Free Hiker

Solar Glide

PureBoost Go

Adizero Boston 7

UltraBoost

Terrex Agravic XT GTX

Solar Boost

women-running-shoes-cyprus
Σύγκρινε τιμές για γυναικεία αθλητικά παπούτσια!
men-running-shoes-cyprus
Σύγκρινε τιμές σε ανδρικά αθλητικά παπούτσια!

Η δημιουργία και η εξέλιξη της Nike

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βρίσκουμε την παγκόσμια κυρίαρχο της αγοράς αθλητικών παπουτσιών, τη Nike. Πριν προχωρήσουμε, μια μικρή αποσαφήνιση διότι ως ppissis team έχουμε και κάποια κολλήματα. Διαβάζεται Νάικι και όχι Νάικ.

Για τη Nike είναι πολύ πιθανότερο να γνωρίζεις ήδη περισσότερα πράγματα, όπως ότι πήρε το όνομά της από το ελληνικό “Νίκη”, γεγονός που περήφανα αναπαράγει κάποιος γραφικός υποστηρικτής του δόγματος ότι “τα πάντα είναι ελληνικά”. Εν προκειμένω όμως έχει δίκιο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ιδρύθηκε 1964 ως Blue Ribbon Sports, από τους Μπιλ Μπάουερμαν και Φιλ Νάιτ,μετονομάστηκε σε Nike, το 1971.

Δυστυχώς η ιστορία της Nike είναι αρκετά τυπικότερη μιας αμερικανικής εταιρείας και λιγότερο μιας κίτρινης τηλεοπτικής ιστορίας όπως η προηγούμενη. Ουσιαστικά η εταιρεία δημιουργήθηκε όταν ο Μπιλ Μπάουερµαν, προπονητής στο Πανεπιστήµιο του Όρεγκον και ο Φιλ Νάιτ, δρομέας και φοιτητής του πανεπιστημίου, αντιλήφθηκαν το κενό στην αγορά αθλητικών παπουτσιών. Οι δυο τους ξεκίνησαν αρχικά εισάγοντας running παπούτσια από την Ιαπωνία, μεταπωλώντας τα ουσιαστικά σε φίλους του τρεξίματος.

Σύντομα όμως και καθώς και οι δύο ήταν αθλητές, αντιλήφθηκαν την ανάγκη να δημιουργήσουν running παπούτσια πολύ ελαφρύτερα, γεγονός που θα διευκόλυνε ιδιαίτερα τους αθλητές. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 60′ δημιουργούν τα δικά τους παπούτσια, υπό το brand Nike.

Όπως συνέβη και στην προηγούμενη περίπτωση, έτσι και εδώ μία καλή παρουσία σε ένα αθλητικό γεγονός ήταν αρκετή για να απογειώσει τη Nike. Συγκεκριμένα, το 1972 η εταιρεία δημιουργεί παπούτσια ιδανικά για τρέξιμο, η σόλα των οποίων θύμιζε το σχήμα της βάφλας. Τέσσερις από τους αθλητές του Μαραθωνίου, που φόρεσαν τα νέα αυτά παπούτσια, τερμάτισαν στις επτά πρώτες θέσεις, γεγονός που δημιούργησε ενθουσιασμό για το καινοτόμο αυτό ζευγάρι.

Η ανοδική πορεία έκτοτε, υπήρξε ασταμάτητη, με το 1982 να αποτελεί έτος καμπή για τη Nike, οπότε και ξεπέρασε σε πωλήσεις τους Γερμανούς ανταγωνιστές της. Παρόλες τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία -και δεν ήταν λίγες στο πέρασμα των ετών- η Nike είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών παγκοσμίως. Μάλιστα το logo της κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Nike running shoes

Παρόλο που δε γνωρίζουμε τα ποσά που δαπανά σε ετήσια βάση η Nike για Έρευνα και Ανάπτυξη, η εταιρεία απασχολεί 40 επιστήμονες αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Όπως η ίδια αναφέρει αυτοί ασχολούνται με το σχεδιασμό προϊόντων βάσει σειράς παραμέτρων, όπως οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, τη μορφολογία του σώματος, τις εξελιγμένες ανάγκες των αθλητών για επιδόσεις κλπ.

Ανάμεσα στα κορυφαία αθλητικά παπούτσια της Nike θεωρούνται:

Nike Air Zoom Pegasus 36

Nike Air Zoom Vomero 14

Nike Air Zoom Structure 22

Nike Renew Run

Nike Zoom Fly 3

Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail

Nike Revolution 5

Nike Epic React Flyknit 2

Nike Epic React Flyknit

Nike Odyssey React Flyknit 2

Είτε ανήκεις σε κάποιο από τα δύο μεγάλα στρατόπεδα των οπαδών Nike, ή Adidas, είτε απλά ψάχνεις για τα νέα σου ποιοτικά ανδρικά ή γυναικεία running shoes, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: Πριν αγοράσεις, σύγκρινε τιμές στο ppissis.com.cy