en

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις κλιματιστικό | Κύπρος 2019

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις κλιματιστικό | Κύπρος 2019
30-07-2018

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται στο μέσο του, σίγουρα το κλιματιστικό είναι όχι μόνο χρήσιμο, αλλά και αναγκαίο για το κυπριακό καλοκαίρι. Μπορεί τη φετινή χρονιά -τουλάχιστον έως τώρα- ο καιρός να μην μας τα έχει χαλάσει, με ακραίους καύσωνες. Όμως ακόμα και οι τυπικές για την εποχή θερμοκρασίες των 35οC κυριολεκτικά, δύσκολα παλεύονται χωρίς κλιματιστικό. Δε λέμε, πάντα θα υπάρχει ο περίεργος της παρέας που θα σου ζητάει να το κλείσεις γιατί “ξηραίνει την ατμόσφαιρα”, όμως σίγουρα ούτε ο ίδιος θα ζούσε χωρίς air condition στο σπίτι.

Αν λοιπόν ακόμα μάχαισαι με τον παλιό σου ανεμιστήρα, ή είσαι αρκετά άτυχος για να σου χαλάσει το κλιματιστικό μέσα στη μέση του καλοκαιριού, βρίσκεσαι στο σωστό blog. Το ppissis.com.cy είναι εδώ να σε βοηθήσει να διαλέξεις το κλιματιστικό που χρειάζεσαι, με βάση τις ανάγκες σου.

BTU

Ή διαφορετικά, η ισχύς της κλιματιστικής μονάδας. Η επιλογή της κατάλληλης ισχύος του κλιματιστικού σου, είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη νέα σου αγορά. Όχι μόνο γιατί έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η απόδοση της μονάδας θα είναι επαρκής, αλλά και γιατί μία λάθος επιλογή μπορεί να μεταφραστεί σε πολλά λεφτά, στον επόμενο λογαριασμό της ΑΗΚ.

BTU Explainer

Το βασικότερο κριτήριο για τον υπολογισμό των BTU της μονάδας σου, είναι βεβαίως τα τετραγωνικά του χώρου που θέλεις να καλύπτει η μονάδα. Πρέπει όμως να έχεις υπόψη σου ότι δεν είναι μόνο αυτό. Η μόνωση του κτιρίου, ο προσανατολισμός του, το υλικό και η παλαιότητα των κουφωμάτων, είναι επίσης σημαντικά, όταν επιλέγεις το νέο σου κλιματιστικό. Προφανώς άλλες ενεργειακές ανάγκες έχει ένα νεόδμητο διαμέρισμα στο εσωτερικό και άλλες μία παραλιακή κατοικία 20ετίας, που εκτίθεται στον ήλιο από όλες τις πλευρές. Ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει σε κάθε περίπτωση να αποκτήσεις μία ενδεικτική εικόνα της ισχύος της μονάδας που θα χρειαστείς, ως προς την έκταση του χώρου σου.

Να θυμάσαι ως γενικό κανόνα, πως όσο μικρότερη η ισχύς, τόσο μικρότερη και η κατανάλωση ρεύματος. Πρόσεξε όμως, αυτό δεν σημαίνει πως για έναν χώρο 70 τμ. Χρειάζεσαι ένα κλιματιστικό 9.000 btu. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει μια τέτοια επιλογή, είναι να μην ψύχεται ποτέ ο χώρο και το κλιματιστικό να δουλεύει ασταμάτητα. Το ίδιο ασταμάτητα θα δουλεύεις και εσύ στο τέλος του μήνα, μόλις δεις τον λογαριασμό ρεύματος.

Ενεργειακή κλάση

Μιας και αναφερόμαστε στη βασική παράμετρο, αυτή της οικονομίας, μην ξεχνάς να ελέγχεις την ενεργειακή κλάση κάθε συσκευής, πριν την αγοράσεις. Ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για το air condition που θα δουλεύει διαρκώς για 4 τουλάχιστον μήνες. Η ετικέτα της ενεργειακής κλάσης αποτυπώνει την ωφέλιμη ενέργεια που ελευθερώνει η συσκευή, σε σχέση με αυτή που καταναλώνει, δηλαδή την ενεργειακή της απόδοση.

Είναι καλό να θυμάσαι πως οι τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν κάποια απόκλιση μεταξύ της λειτουργίας ψύξης και θέρμανσης. Επομένως η μεικτή ενεργειακή κλάση Α+ μπορεί να φαίνεται επαρκής, αν όμως σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου μόνο το καλοκαίρι, μάλλον πρέπει να επικεντρωθείς στην ενεργειακή κλάση της λειτουργίας ψύξης.

Inverter, ή όχι;

Με περισσότερο από μία δεκαετίας ζωής, τα κλιματιστικά inverter έχουν μπει για τα καλά στην αγορά. Ποια είναι όμως η διαφορά τους; Τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter, λειτουργούν στη μέγιστη απόδοση έως ότου φτάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, ενώ στη συνέχεια “κατεβάζουν” την απόδοσή τους, προκειμένου αυτή να διατηρηθεί και “ανεβάζουν” και πάλι στροφές, όταν αυτό χρειαστεί.

Αντίθετα, τα συμβατικά κλιματιστικά διέκοπταν τη λειτουργία τους, μόλις φτάσουν στην καθορισμένη θερμοκρασία και ξεκινούν και πάλι όταν υπάρξει μία συγκεκριμένη μεταβολή. Υπολογίζεται ότι αυτός ο τρόπος κλιματισμού είναι πιο δαπανηρός, έως και 30%.

Άρα η επιλογή ενός κλιματιστικού inverter σίγουρα θα σε αποζημιώσει. Άλλωστε πλέον μόνο αν ψάξεις πολύ μπορείς να βρεις μία παραδοσιακή συσκευή. Και πίστεψέ μας, δεν αξίζει τον κόπο.

Καλύτερα να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου στο ppissis, την μηχανή σύγκρισης τιμών της Κύπρου. Η κατηγορία των κλιματιστικών σου δίνει περισσότερες από 60 επιλογές, για να βρεις τη συσκευή που καλύπτει τις ανάγκες σου.

Γίνε λίγο ππίσσης, δεν είναι ντροπή!

Σύγκρινε τιμές για το νέο σου κλιματιστικό, εδώ

Compare prices for your new air-conditioner, here