el

Black Friday; Για…. ψάξτο λίγο!

Black Friday; Για…. ψάξτο λίγο!
27-11-2020

Για πάνω από μισό αιώνα στην Αμερική η φράση Black Friday είναι συνώνυμη των μεγάλων εκπτώσεων σε προϊόντα του λιανικού εμπορίου. Η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών, που εορτάζεται την τελευταία Πέμπτη. Η εορτή αυτή έχει τις ρίζες της στις αγροτικές εορτές που τελούνταν από πολιτισμούς του Βορείου Ημισφαιρίου από τα πανάρχαια χρόνια για να ευχαριστήσουν το Δημιουργό για την σοδειά τους που συνήθως τελειώνει στην καρδιά του Φθινοπώρου. Παράλληλα, η μέρα αυτή ανεπίσημα θεωρείται η αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Στα μεταπολεμικά χρόνια που το λιανικό εμπόριο αναπτύχθηκε κατακόρυφα και οι δρόμοι γέμισαν οχήματα, παρατηρήθηκε μεγάλη κίνηση την επόμενη μέρα των Ευχαριστιών στις μεγαλουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα να αρχίσει ανεπίσημα να αποκαλείται Black Friday. Οι πολίτες έσπευδαν να κάνουν τις πρώτες τους αγορές για τα Χριστούγεννα και η κίνηση ήταν ενοχλητική σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Έτσι, όπως πολλές ημερομηνίες στην ιστορία που έμειναν γνωστές ως Black Friday λόγω κάποιου τραγικού γεγονότος που συνέβη, έτσι η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη έλαβε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η επακόλουθη τακτική των καταστηματαρχών να ρίχνουν τις τιμές ώστε να προσελκύσουν πελάτες είχε ως αποτέλεσμα σήμερα ο όρος να είναι συνώνυμος των μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων.

Ειδικά στην Αμερική, οι εκπτώσεις για αυτή και μόνο τη μέρα φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 50, 60 ή ακόμα και 70%. Για αυτό και οι καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα από τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να προλάβουν να αγοράσουν το προϊόν που θέλουν πριν αυτό εξαντληθεί. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατηρήθηκε βία μεταξύ των πελατών για χάρη της θέσης στην ούρα συνήθως.

Μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλά καταστήματα επέκτειναν την Black Friday ή, αναλόγως των αναγκών τους, πρόσθεσαν κι άλλες παρόμοιες μέρες στην προ Χριστουγέννων περίοδο. Παράλληλα, οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες προώθησαν την Black Friday σε χώρες εκτός ΗΠΑ ώστε να ενισχύσουν τα έσοδά τους αλλά και την αναγνώριση των brandnames τους.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο το φαινόμενο μετρά μόλις πέντε χρόνια ζωής. Η οικονομική κρίση που προηγήθηκε και η ανάγκη τόνωσης των εσόδων των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στην περίοδο προ Χριστουγέννων οδήγησε τους επιχειρηματίες στην υιοθέτηση αυτού του φαινομένου. Όμως, οι προσφορές δεν κινήθηκαν, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε ποσοστά εκπτώσεων της Αμερικής ή και άλλων χωρών.

Μια μια σύντομη έρευνα αγοράς και χρησιμοποιώντας το εργαλείο του ppissis.com.cy είναι φανερό πως πολλά καταστήματα, συνήθως πολυκαταστήματα, με την έκπτωση που προσφέρουν δεν κάνουν τα προϊόντα τους φθηνότερα από τις τιμές των καταστημάτων που είναι στην πλατφόρμα μας ούτε την ημέρα του Black Friday.

Έτσι, στο ppissis.com.cy μπορείς ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ να βρεις προσφορές Black Friday και να γλιτώσεις από μερικές δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες ευρώ χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις μια και μόνο συγκεκριμένη μέρα (ή εβδομάδα για μερικές επιχειρήσεις).

Από την αγορά των smartphone value for money επιλογές είναι στις χαμηλές τιμές το Xiaomi Note 9s, το οποίο σε κατάστημα του ppissis μπορείς να το βρεις κάτω από τα 200 ευρώ, ενώ το Huawei P30 pro σε τιμές γύρω στα 500. Και τα δυο κινητά έχουν δοκιμασθεί τους τελευταίους 18-20 μήνες ευρέως στην αγορά, κάνοντας μεγάλες πωλήσεις και οι κριτικές για αυτά είναι πάρα πολύ καλές. Για επιλογές – ναυαρχίδες τα πράγματα επαφίονται περισσότερο στο προσωπικό γούστο του καθενός και αν είναι Apple ή Android fun.

Στα τάμπλετ αδιαμφησβήτητα το Samsung Galaxy Tab S4 που σε καταστήματα του ppissis είναι κάτω των 500 ευρώ αποτελεί ευκαιρία για όσους μπορούν να διαθέσουν αυτό το ποσό. Καλές επιλογές – ευκαιρίες υπάρχουν για tablet αρκετά φθηνότερα.

Δώρα για την/τον σύντροφο/σύζυγο μπορείς να βρεις στα καταστήματα του ppissis όχι μόνο σήμερα αλλά όλο το χρόνο, όπως ανδρικά sneakers από 30 ευρώ και γυναικεία φορέματα από 20 ευρώ. Για παιδικά δώρα, είτε για τα παιδιά σου είτε για των συγγενών σου είτε για το νεογέννητο οι επιλογές είναι ατελείωτες. Αγορίστικα T-shirts, κοριτσίστικες φόρμες και ο,τιδήποτε αφορά στην προίκα του μωρού.

Τέλος, δεν λείπουν οι επιλογές σε κοσμήματα ανδρικά και γυναικεία, ακόμα και σε πρωτότυπα κοσμήματα που παραπέμπουν σε επαγγελματική κατηγορία ή χόμπι που υπογράφουν γνωστοί influencers!

Μην αργείς, ψάξτο στο ppissis.com.cy !