el

Οδηγός αγοράς online καλλυντικών 2019

Οδηγός αγοράς online καλλυντικών 2019
08-05-2019

Η χρήση καλλυντικών προϊόντων με στόχο, είτε τη διατήρηση της νεότητας, είτε τη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης, έρχεται ήδη από την αρχαιότητα. Πρώτοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής χρησιμοποίησαν φυτικά στοιχεία ως καλλυντικά. Αυτή η πρακτική πέρασε αργότερα στον Αιγυπτιακό και Ελληνικό πολιτισμό και μέσα από μία αρκετά σύνθετη πορεία, έφτασε ως τις μέρες μας.

Σήμερα βεβαίως η αγορά των καλλυντικών έχει γίνει πιο σύνθετη υπόθεση. Χιλιάδες επιλογές καλλυντικών προϊόντων βρίσκονται διαθέσιμες στα καταστήματα, αλλά και online. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν αρχικό διαχωρισμό της έννοιας των καλλυντικών, αφού στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στα προϊόντα περιποίησης. Σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμο στο blog του ppissis, σχετικό άρθρο για τα προϊόντα μακιγιάζ.

Ως προς τα προϊόντα περιποίησης λοιπόν, άλλα αφορούν περιοχές του σώματος, ή του προσώπου μας, ενώ άλλα αποτελούν εξειδικευμένες θεραπείες για τη βελτίωση συγκεκριμένων αδυναμιών. Εξίσου πολλές όμως είναι και οι επιλογές ως προς τη σύνθεση και τη μορφή των σύγχρονων καλλυντικών προϊόντων. Κρέμες, μάσκες, οροί ή αλλιώς serum με μεγάλη ποικιλία ως προς τα συστατικά τους, διεκδικούν μια θέση στη λίστα των αγορών μας.

cyprus-cosmetics-face-ppissis

Πως όμως επιλέγω τα κατάλληλα καλλυντικά;

Η επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αναλόγως των αποτελεσμάτων που θέλουμε να πετύχουμε, αλλά και της σύνθεσης των καλλυντικών, είναι καλό να έχουμε στο νου μας ορισμένα πράγματα πριν παραγγείλουμε. Στην κορυφή αυτής της λίστας, βρίσκονται τα συστατικά κάθε καλλυντικού και κυρίως η βαθιά γνώση ενδεχόμενων αλλεργιών που αντιμετωπίζουμε, ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Εδώ πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως όσα καλλυντικά κυκλοφορούν σε καταστήματα της Κύπρου και στα ανάλογα online stores τους, πληρούν τις πολύ αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αυτές αφορούν όχι μόνο τη σύσταση των καλλυντικών, αλλά και τις μεθόδους παραγωγής τους. Επομένως, ο πρώτος-χρυσός κανόνας για την αγορά των καλλυντικών, είναι η προσοχή του μέρους που τα προμηθευόμαστε.

Κρέμα Προσώπου

Ίσως η βασικότερη κρέμα για κάθε γυναίκα και σίγουρα το καλλυντικό που κάθε κοπέλα ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί πρώτο. Η σωστή επιλογή της κρέμας προσώπου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού όπως καταλαβαίνουμε, το δέρμα μας έχει άλλες ανάγκες στην αρχή της δεκαετίας των 20 και άλλες όταν έχουμε πλέον περάσει τα 40. Κάθε ηλικία λοιπόν χρειάζεται τα ανάλογα προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Καλλυντικά για την ηλικία των 20

Η προσοχή στα προιόντα περιποίησης πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, ιδίως για όσες κοπέλες χρησιμοποιούν συστηματικά προιόντα μακιγιάζ. Στη δεκαετία των 20, το δέρμα χαρακτηρίζεται από την ελαστικότητα, την σφριγηλότητα και τη λάμψη. Ακριβώς δηλαδή όσα στοιχεία επιδιώκουμε να αποκτήσουμε μεγαλώνοντας.

Step 1: Βασικότερο στοιχείο στην περιποίηση προσώπου είναι ο σωστός καθαρισμός. Αναλόγως του τύπου επιδερμίδας που έχουμε, πρέπει να επιλέγουμε τα κατάλληλα προιόντα. Έτσι, ένας γενικός κανόνας είναι η χρήση gel σε περιπτώσεις λιπαρού δέρματος και γαλακτώματος, εάν το δέρμα μας είναι ξηρό. Επίσης βασική είναι η χρήση των ειδικών σκευασμάτων καθαρισμού, αντί του νερού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η επιδερμίδα μας κινδυνεύει με αφυδάτωση. Ο καθαρισμός του προσώπου μας είναι αναγκαίος σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όταν το μακιγιάζ μας είναι ελαφρύ.

Step 2: Ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου. Για τη σωστή ενυδάτωση του προσώπου μας, επιλέγουμε συνηθέστερα μια κρέμα που χαρακτηρίζεται από εύκολη απορρόφηση και που είναι εμπλουτισμένη με ενεργά ενυδατικά συστατικά.

Step 3: Προστασία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρόσωπό μας είναι το μέρος του σώματος που εκτίθεται περισσότερο στο εξωτερικό περιβάλλον. Φυσικά επειδή αναφερόμαστε στο περιβάλλον της Κύπρου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι η προστασία από τον ήλιο, με την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού. Πέραν όμως αυτού, η επιλογή της κατάλληλης για το δέρμα μας, κρέμας ημέρας βοηθά όχι μόνο στη διατήρηση της νεότητας, αλλά και στην προστασία από τη φθορά που προκαλούν τα προϊόντα μακιγιάζ.

face-creme-cyprus

Καλλυντικά για την ηλικία των 30

Μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της ζωής μας, οι αλλαγές στον οργανισμό μας είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε. Ακόμα και αν καμία συνέπεια των αλλαγών αυτών δεν είναι εμφανής, πρέπει να θυμόμαστε πως η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται. Το πολύτιμο αυτό στοιχείο είναι που μας προστατεύει από τις ρυτίδες, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να δούμε για πρώτη φορά στο πρόσωπό μας. Συνηθέστερες είναι οι ρυτίδες έκφρασης, αυτές που δημιουργούνται γύρω από τα μάτια, ή κάθετα στο στόμα. Για ακόμα μία φορά λοιπόν, η κατάλληλη επιλογή προϊόντων περιποίησης προσώπου, είναι σημαντική για να αντιστρέψουμε την επίδραση του χρόνου.

Step 1: Ο συνεπής καθαρισμός της επιδερμίδας του προσώπου, παραμένει ο βασικότερος κανόνας και στη δεκαετία των 30. Μάλιστα ακόμα και σε ημέρες που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καθόλου μακιγιάζ, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται ανελλιπώς. Αυτό, καθώς μέσω του καθαρισμού προσώπου, αφαιρούμε ατμοσφαιρικούς ρύπους και άλλες επιβλαβείς ουσίες, που μακροπρόθεσμα επιδρούν στην όψη της επιδερμίδας του προσώπου.

Step 2: Στην καθημερινή μας ρουτίνα αρχίζουν να εισάγονται κρέμες προσώπου που εκτός από ενυδατικά, περιέχουν και αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι πιο συχνές επιλογές, είναι κρέμες προσώπου εμπλουτισμένες με βιταμίνες E και C, αλλά και στοιχεία που βοηθούν την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της κρέμας προσώπου που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αυτή της νύχτας. Καθώς η κρέμα που επιλέγουμε είναι εμπλουτισμένη με συστατικά που κάνουν ήπια απολέπιση, η χρήση της κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα, αφού αφήνει το δέρμα μας “εκτεθειμένο” στον δυνατό ήλιο της Κύπρου. Έτσι, συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια απλή κρέμα ενυδάτωσης προσώπου, είναι η βάση όσων χρειαζόμαστε.

Step 3: Δεν ξεχνάμε τις πιο κρίσιμες περιοχές. Σημεία όπως η περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια, ή η κάθετη περιοχή κάτω από τη μύτη, χρειάζονται πλέον την προσοχή μας. Η επιλογή εξειδικευμένων προϊόντων για τις περιοχές αυτές είναι αναγκαία, ακόμα και αν τίποτα δεν προδίδει πως χρειαζόμαστε ιδιαίτερη φροντίδα για τα συγκεκριμένα σημεία. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως κάθε ρυτίδα δημιουργείται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, πολύ πριν γίνει εμφανής σε εμάς.

Step 4: Σε καμία περίπτωση δεν παραλείπουμε τη χρήση αντηλιακού προσώπου. Με την Κύπρο να κατέχει τα σκήπτρα σε ημέρες ηλιοφάνειας κατ’ έτος, το πρόσωπό μας χρειάζεται διαρκή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Step 5: Στη δεκαετία των 30 καλό είναι να επιλέγουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μάσκες προσώπου ή θεραπείες peeling που καταφέρνουν να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή του κολλαγόνου.

Καλλυντικά για την ηλικία των 40+

Η τέταρτη δεκαετία της ζωής μας, χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές για τον οργανισμό μας, που αναπόφευκτα αντανακλούν και στην όψη του προσώπου μας.

Η επιδερμίδα του προσώπου τις περισσότερες φορές έχει χάσει την ελαστικότητα και τη λάμψη που είχε στο παρελθόν. Η αντιμετώπιση των ρυτίδων, θέματα δυσχρωμιών και πανάδων, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής μας. Για τον λόγο αυτό είναι χρήσιμο να προσαρμόζουμε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στις νέες, αυξημένες ανάγκες της επιδερμίδας του προσώπου.

Step 1: Για την καταπολέμηση της θαμπής και ξηρής επιδερμίδας, συνήθως επιλέγεται κάποιο κατάλληλο γαλάκτωμα, που απορροφάται από το δέρμα μας, διατηρώντας μια λεία και υγιή όψη για το πρόσωπό μας.

Step 2: Η χρήση ορού, ή αλλιώς serum προσώπου, μάλλον έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη δεκαετία της ζωής μας. Πλέον όμως φροντίζουμε ο ορός να περιέχει σημαντικά στοιχεία όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, έως υαλουρονικό οξύ.

Step 3: Η ενυδατική μας κρέμα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία, αλλά πλέον και στην αναδόμηση του προσώπου. Κάθε βράδυ λοιπόν φροντίζουμε να τροφοδοτούμε την επιδερμίδα του δέρματος με μία κρέμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αφού πλέον οι ανάγκες της επιδερμίδας μας είναι μεγαλύτερες. Κατά τον ίδιο τρόπο προσαρμώζουμε και τα εξειδικευμένα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την περιοχή των ματιών και του στόματος, ώστε να επιτρέπουμε την ανάπλαση του δέρματος. Και πάλι βεβαίως δεν παραλείπουμε ποτέ την αντηλιακή κρέμα, που θα μας προστατεύσει από τον έντονο ήλιο στην Κύπρο, αποτρέποντας την ξηρότητα και την θαμπάδα του προσώπου μας.

*Extra tip: Πολλές γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν την κρέμα ματιών στην περιοχή του λαιμού. Πράγματι, η πλούσια σύνθεση των σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε για την περιοχή των ματιών, έχει δείξει να επιδρά θετικά στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του λαιμού.

Step 5: Κρέμες με στόχο την αντιγήρανση, μπαίνουν στην καθημερινότητά μας. Αυτά τα προϊόντα, με συστατικά που στοχεύουν στην άμεση αναδόμηση “προβληματικών” σημείων, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ικανά να επιβραδύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πάροδος του χρόνου στο δέρμα μας. Προσθετικά σε τέτοια προϊόντα, έρχονται τα ειδικά σκευάσματα, όπως οι λευκαντικές κρέμες για το δέρμα, που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις δυσχρωμιών.

Κρέμα Σώματος

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, έτσι και στις κρέμες σώματος, οι επιλογές μας είναι ουσιαστικά αμέτρητες. Εκτός των βασικών προϊόντων ενυδάτωσης σώματος, βρίσκουμε στην αγορά σειρά σκευασμάτων τόσο για συγκεκριμένες, προβληματικές περιοχές, όσο και για πιο απαιτητικές περιόδους της ζωής μας.

body-care-cyprus-cosmetics

Βασική κρέμα σώματος

Ως βασική κρέμα σώματος εννοούμε το σκεύασμα που κύριο στόχο έχει να κρατήσει την επιδερμίδα μας ενυδατωμένη. Πολλές κρέμες και gel σώματος είναι εμπλουτισμένες με επιπλέον θρεπτικά συστατικά, που λειτουργούν ενισχυτικά στη δράση τους.

Σημαντική παράμετρος για την επιλογή της ιδανικής κρέμας σώματος, είναι τα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας μας. Το συνηθέστερο λάθος που όλες έχουμε αντιμετωπίσει, είναι η επιλογή μιας λάθος κρέμας, που δεν ταιριάζει με τον τύπο του δέρματός μας, με αποτέλεσμα να αμελούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, μία γυναίκα με λιπαρό δέρμα, είναι σημαντικό να επιλέξει το κατάλληλο καλλυντικό, τόσο σε σύνθεση, όσο και σε μορφή, που θα περιορίζει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας της. Τα δημοφιλέστερα προϊόντα για τέτοιες περιπτώσεις είναι τα gel σώματος, που συνήθως είναι εμπλουτισμένα με φυτικά εκχυλίσματα, προσφέροντας μία αίσθηση αναζοωγόνησης κατά την χρήση.

Κρέμα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από τη συγκέντρωση νερού και λίπους, μεταξύ των στιβάδων του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, βασικό κομμάτι της αντιμετώπισής της είναι η σωστή διατροφή και η φυσική άσκηση. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα δύο δεν αρκούν;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά καλλυντικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της κυτταρίτιδας. Τα προϊόντα αυτά, που στην πλειονότητά τους βρίσκουμε σε μορφή κρέμας ή gel, στοχεύουν στην ενυδάτωση της δύσκολης περιοχής και στον εμπλουτισμό της με θρεπτικά συστατικά. Η σύστασή τους ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία, αλλά και την πηγή κάθε σκευάσματος. Συνήθως ωστόσο κάθε κρέμα κατά της κυτταρίτιδας περιέχει τουλάχιστον 3 συστατικά μου συμβάλλουν στη σύσφιξη του δέρματος, ενεργοποιώντας παράλληλα την παραγωγή της ελαστίνης του δέρματος.

*Extra tip: Όπως έχεις παρατηρήσει, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η όψη φλοιού πορτοκαλιού περιορίζεται, όταν το δέρμα σου παραμένει μαυρισμένο. Προσοχή όμως: Δεν πρέπει να παρασύρεσαι από αυτή την βελτίωση, διακόπτωντας τη χρήση των ειδικών προιόντων κατά της κυτταρίτιδας. Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το παρακάνεις με την έκθεση στον ήλιο, ο οποίος ειδικά στην Κύπρο, είναι διαθέσιμος σχεδόν ολόχρονα. Αν υπερβάλλεις κατά την έκθεσή σου, το πιθανότερο είναι να τραυματίσεις βαθύτερα την επιδερμίδα σου.

Προϊόντα για τις ραγάδες

Αυτά τα προϊόντα είναι το Α και το Ω για όσες έχουν ήδη γίνει μαμάδες και θα γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος όσων σκοπεύουν να γίνουν.

Από τη φύση μας, το δέρμα μας έχει μία εξαιρετικά σημαντική ιδιότητα: είναι ελαστικό. Χάρις δηλαδή στο κολλαγόνο και την ελαστίνη των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος, η επιδερμίδα μας διατηρεί μια σφριγηλή όψη. Μάλιστα οι πρωτείνες αυτές είναι τόσο σημαντικές που διατηρούν τη σφρυγιλότητα του δέρματος ακόμα και όταν για διάφορους λόγους η επιδερμίδα μας προσαρμόζεται, για παράδειγμα σε περιόδους μικρής αυξομείωσης του βάρους.

Ωστόσο σε περιπτώσεις απότομης αλλαγής ο οργανισμός μας δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί και έτσι εμφανίζονται στο δέρμα μας αυτές οι ενοχλητικές γραμμές, γνωστές ως ραγάδες. Οι περίοδοι της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της μεγάλης αυξομείωσης του σωματικού μας βάρους, είναι οι συνηθέστερες για την εμφάνιση ραγάδων.

Η αντιμετώπιση των ραγάδων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα όμως χάρις στην εξέλιξη της έρευνας, έχουμε πλέον διαθέσιμα καλλυντικά προϊόντα που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμησή τους. Η χρήση μιας αναπλαστικής κρέμας που θα φτάνει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος μας, προκαλώντας αύξηση στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, είναι εξαιρετικά σημαντική. Επίσης σημαντική είναι η επιλογή της κρέμας μας να συμβάλλει στην καλή ενυδάτωση της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, αφού οι ραγάδες εκτός από οπτικά αντιληπτές, είναι ενοχλητικές και στην αφή.

Επιπλέον, η χρήση μιας ειδικών αμπούλων, ή ελαίων, είναι πολύτιμα όπλα τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταπολέμιση των ραγάδων που έχουν ήδη σχηματιστεί. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι ραγάδες δεν είναι σταθερές. Το ότι δηλαδή έκαναν την εμφάνισή τους αρχικά ως μικρά σημάδια, δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν περαιτέρω. Χρειάζονται συστηματικά την προσοχή μας, καθώς και τη φροντίδα για τον περιορισμό τους, πάντα με τα κατάλληλα προϊόντα.

Κρέμες & Μάσκες Μαλλιών

Η φροντίδα των μαλλιών είναι ίσως η πιο απαιτητική δραστηριότητα για κάθε γυναίκα. Τα μαλλιά μας, ταλαιπωρούνται διαρκώς, όχι μόνο λόγω της έκθεσης στον ήλιο της Κύπρου και τους ρύπους της πόλης. Ξέρουμε καλά πως οι πιο βασικοί λόγοι φθοράς των μαλλιών μας, είναι η συστηματική χρήση βαφών, αλλά και η χρήση των συσκευών styling.

hair-care-products-cyprus

Επειδή όμως δεν είναι ρεαλιστική μία καθημερινότητα χωρίς να φροντίζουμε την εικόνα των μαλλιών μας, μάλλον λύσεις που προτείνουν να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ισιωτικά και ψαλίδια, δεν είναι εφικτές. Επομένως το ζητούμενο είναι η προστασία των μαλλιών μας με τα κατάλληλα προϊόντα, που θα επιτρέπουν να διατηρούν τη λάμψη τους.

Εν αρχή ην το σαμπουάν. Η επιλογή του κατάλληλου σαμπουάν είναι σημαντική όχι μόνο για την υγεία των μαλλιών, αλλά και για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής του δέρματος του κεφαλιού. Ειδικά αν τα μαλλιά μας είναι ταλαιπωρημένα, η επιλογή ενός σαμπουάν με επιπλέον θρεπτικά που θα δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας από τη ρίζα έως την άκρη, θα βοηθήσει σημαντικά.

Για τις γυναίκες με βαμμένα μαλλιά, η επιλογή μιας εξειδικευμένης μάσκας μαλλιών είναι μάλλον αναγκαία. Με αυτή, τα μαλλιά ανακτούν πολλά θρεπτικά συστατικά που τείνουν να χάνονται από τη χρήση των βαφών σε μεγάλη διάρκεια. Προσοχή όμως: Κάθε μάσκα μαλλιών προορίζεται για συγκεκριμένη χρήση και για συγκεκριμένο τύπο μαλλιών. Θα πρέπει απαραίτητα να τηρούνται οι οδηγίες των εταιρειών, αφού αν το παρακάνουμε, είναι πιθανό να δημιουργήσουμε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Για καθε προιον περιποιησης που χρειαζεσαι, μπορεισ να συγκρινεισ τιμεσ στο ppissis.com.cy