el

Συμβουλές αγοράς laptop από Κύπρο | Φτηνό, επαγγελματικό ή gaming; [updated 2019]

Συμβουλές αγοράς laptop από Κύπρο | Φτηνό, επαγγελματικό ή gaming; [updated 2019]
02-09-2019

Η αγορά laptop είναι σίγουρα μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο, βασικές [τουλάχιστον] γνώσεις και συχνά, αρκετά χρήματα.  Στην Κύπρο μάλιστα, μέχρι πριν μερικά χρόνια απαιτούσε και υπομονή. Συχνά ένα νέο laptop δεν κυκλοφορούσε στην Κύπρο ταυτόχρονα με τις μεγάλες χώρες του εξωτερικού. Τουλάχιστον σήμερα αυτό το εμπόδιο το έχουμε ξεπεράσει. Τα τρία πρώτα όμως παραμένουν.

Αυτό, γιατί αντίθετα με τους σταθερούς υπολογιστές, το laptop έχει αρκετά πιο περιορισμένες δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης. Με άλλα λόγια, όταν αγοράζεις laptop, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως είναι μία συσκευή που θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σου για τα επόμενα χρόνια.

Και μιας και αναφερθήκαμε στις ανάγκες σου, αυτές είναι που καθορίζουν το αν μία επιλογή laptop είναι “καλή”, ή “κακή”. Όπως δεν γίνεται να έχεις απαιτήσεις από ένα notepad να τρέχει επαρκώς ένα βαρύ παιχνίδι, έτσι και το να επενδύσεις μια μικρή περιουσία για τη νέα σου συσκευή απλά και μόνο για να κάνεις ηλεκτρονικές βόλτες στα social media, δεν θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι πολύ έξυπνη επιλογή.

 

laptop-cyprus-ppissis

Προσδιόρισε το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που χρειάζεται να έχει το laptop σου

 


ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ

Αυτή η κατηγορία συσκευών συναντάται κυρίως σε μαθητές, φοιτητές, ή απλώς άτομα που χρειάζονται κάτι εύκολο στη μεταφορά, για χρήση εκτός σπιτιού/γραφείου. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, σίγουρα υπάρχουν βασικές παράμετροι που δεν θα πρέπει να ξεχνάς, όταν κάνεις έρευνα αγοράς για το νέο σου laptop.

Βάρος

Χρειάζεσαι μία συσκευή που θα ζυγίζει όσο το δυνατό λιγότερο. Ανvaros-ppissis-kuprosάμεσα στις επιλογές σου είναι laptops που θα μπορούν με ευκολία να μπουν στην τσάντα σου και να μεταφερθούν.  Τα 2kg μπορούν να θεωρηθούν το όριο γι αυτή την κατηγορία, ενώ πλέον υπάρχουν διαθέσιμες στην κυπριακή αγορά και συσκευές των οποίων το βάρος ελαφρώς ξεπερνά το 1kg.

Μπαταρία

mpataria-ppissis-kuprosΣυνώνυμο της φορητότητας του laptop, είναι η διάρκεια της μπαταρίας του. Προσοχή όμως, αναφερόμαστε στη διάρκεια και όχι στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Η συνήθεια που μας έμεινε από την αγορά κινητών τηλεφώνων, να αναφέρουμε τη χωρητικότητα σε mAh είναι λάθος όταν αναφερόμαστε σε laptops. Βασικά είναι λάθος και όταν αναφερόμαστε σε κινητά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αυτό που ενδιαφέρει εσένα, που είσαι συνέχεια καθ’ οδόν, είναι η μπαταρία του laptop σου να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια. Ως ελάχιστη αποδεκτή διάρκεια υπολογίζονται οι 5 ώρες. Αν μάλιστα υπολογίσεις και την αναμενόμενη μείωση του χρόνου αυτού όσο χρησιμοποιείς τη συσκευή, πιθανώς χρειάζεσαι ένα laptop του οποίου η μπαταρία εργοστασιακά “κρατάει” πέραν των 6 ωρών.

Διαστάσεις

othoni-ppissis-cyprusΑναζητώντας τη συσκευή σου σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος ότι θα κάνεις εκπτώσεις στο μέγεθος του laptop, άρα και της οθόνης. Προφανώς είναι πιο εξυπηρετική μία οθόνη 17’’ ακόμα και για δουλειές γραφείου, όμως δεν είναι καθόλου πρακτική για εσένα. Αντίστοιχα, το numeric pad στο πληκτρολόγιο είναι κάτι που ξέρεις πως δεν θα έχει η συσκευή σου.

 

Στα + της κατηγορίας
  • Εύκολο στη μεταφορά
  • Μεγάλη αυτονομία
Στα – της κατηγορίας
  • Ακατάλληλο για βαριές εργασίες
  • Μικρό μέγεθος οθόνης

 

Πρόταση προϊόντος

lenovo-ideapad-ppissis-cyprusΗ σειρά IdeaPad από τη Lenovo, περιέχει περισσότερες από 4 συσκευές που συνδυάζουν τη φορητότητα με τις ικανοποιητικές επιδόσεις και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές.

Βρες τα καταστήματα στην Κύπρο που διαθέτουν laptops Lenovo και σύγκρινε τιμές εδώ! 

LAPTOP ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για εσένα που το laptop είναι εργαλείο δουλειάς, οι απαιτήσεις είναι πιο αναβαθμισμένες. Εδώ είναι που η επιλογή της σωστής συσκευής γίνεται λίγο πιο περίπλοκη, αφού κάθε παράμετρος του laptop (όπως ο επεξεργαστής, η RAM, ή ο σκληρός δίσκος) μπορεί να είναι καθοριστική για τις τελικές του επιδόσεις.

Επεξεργαστής

epexergastis-kupros-ppissisΊσως το σημαντικότερο μέρος του νέου σου laptop. Σε ενδιαφέρει ένας επεξεργαστής που θα σου επιτρέπει την πολλαπλή και ταυτόχρονη λειτουργία εφαρμογών, χωρίς το ενοχλητικό πάγωμα, ή τις αργές μεταβάσεις. Αν επιλέξεις ένα laptop που χρησιμοποιεί Intel, τότε η επιλογή του i5 είναι η αφετηρία σου. Αν από την άλλη μιλάμε για επεξεργαστή AMD, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα, αφού εργοστασιακά ρυθμίζονται για να λειτουργούν με βασικό γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας (άρα και μεγαλύτερη αυτονομία). Αυτό αναπόφευκτα έχει επιδράσεις στην απόδοση.

RAM

ram-kupros-ppissisΤο ταίρι του επεξεργαστή σου, που μαζί μπορούν να απογειώσουν την απόδοση του laptop σου. Η πλέον συνηθισμένη RAM των 4GB (αν αναφερόμαστε σε σχετικά οικονομικά μοντέλα) στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι αρκετή. Αν όμως ανήκεις σε αυτούς που ανοίγουν τα παράθυρα στον browser κατά δεκάδες, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν και μερικά προγράμματα γραφείου, μάλλον θα πρέπει να κατευθυνθείς σε μία πιο αναβαθμισμένη επιλογή.

HDD ή SSD;

skliros-diskos-kupros-ppissisΗ διαρκής μάχη μεταξύ των παραδοσιακών δίσκων και των «νέων» ανταγωνιστών τους καλά κρατεί. Όσο και αν οι HDD δίσκοι τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σημαντικά, φτάνοντας σε χωρητικότητα ακόμα και τα 10TB. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα κύρια αδύναμα σημεία τους έχουν εκλείψει. Η ταχύτητά τους καθορίζεται από την ταχύτητα περιστροφής του δίσκου, ενώ σε κάθε περίπτωση δύσκολα φτάνει τις αποδόσεις των SSD δίσκων.

Κυρίως όμως, επειδή αναφερόμαστε σε μέσο αποθήκευσης, βασική παράμετρος είναι η αξιοπιστία. Οι HDD δίσκοι λόγω κατασκευής εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε χτυπήματα. Τώρα, από τη στιγμή που μιλάμε για laptop, με τις πιθανότητες να τρανταχτεί η συσκευή σου να είναι αυξημένες, ένας HDD δίσκος, δύσκολα σου εγγυάται σε απόλυτο βαθμό την ασφάλεια των αρχείων σου.

Από την άλλη, οι πολλά υποσχόμενοι SSD που μένουν ανεπηρέαστοι από τραντάγματα, είναι πιο γρήγοροι και καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια, έχουν ένα βασικό αρνητικό: Την τιμή. Μην παραξενευτείς λοιπόν αν συγκρίνεις δύο laptop με παρόμοια όλα τους τα χαρακτηριστικά, πλην των σκληρών δίσκων και η διαφορά στην τιμή τους είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ. Βέβαια η υπεροχή των SSD δίσκων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις laptop που χρησιμοποιεί HDD και να καλύπτει τις ανάγκες σου με το παραπάνω.

Οθόνη

othoni-ppissis-cyprusΣτην περίπτωσή σου οι διαστάσεις της οθόνης είναι βασικός παράγοντας, που θα κάνει τη δουλειά σου στο laptop όχι μόνο δυνατή, αλλά και ξεκούραστη. Την ίδια ώρα όμως, αφού πρόκειται για μία φορητή συσκευή, ο παράγοντας της μεταφοράς παραμένει σημαντικός.

Οι περισσότεροι κινούνται σε μεγέθη οθόνης περί τις 15’’. Ένα μέγεθος ικανό να προσφέρει άνεση ακόμα και όταν εργάζεσαι επάνω σε αρχεία excel.

Θύρες

usb-port-kupros-ppissisΗ συνδεσιμότητα του νέου σου laptop είναι κάτι που ίσως δεν σκέφτεσαι τη στιγμή της αγοράς. Σίγουρα όμως είναι κάτι που θα καταλάβεις σύντομα, όταν χρειαστεί να συνδέσεις περιφερειακές συσκευές στο laptop σου και οι διαθέσιμες θύρες δεν αρκούν. Είτε πρόκειται για ποντίκι, είτε για ένα usb stick, ή εξωτερικό σκληρό δίσκο, ή απλά για ένα laptop gadget, η αξία της θύρας usb μεγαλώνει, όταν τη χρειάζεσαι και δεν υπάρχει. Ανάλογα η υποδοχή για HDMI είναι βασική, αφού το laptop εργασίας σου, είναι πολύ πιθανό να είναι και το laptop προβολής ταινιών στο σαλόνι του σπιτιού σου.

 

Στα + της κατηγορίας
  • Υψηλές αποδόσεις
  • Ικανοποιητικό μέγεθος οθόνης
Στα – της κατηγορίας
  • Μικρότερη αυτονομία
  • Δυσκολότερη μεταφορά λόγω μεγέθους

 

Πρόταση προϊόντος

dell-inspiron-cyprus-ppissis

Η σειρά Inspiron από τη DELL, με την ευρεία γκάμα της, σίγουρα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σου. Η ποικιλία των μοντέλων της είναι επίσης πολύτιμη, αφού ακόμα και τα βασικά μοντέλα της σειράς διακρίνονται για τις επιδόσεις τους.

Βρες τα καταστήματα στην Κύπρο που διαθέτουν Dell laptops και σύγκρινε τιμές εδώ! 

macbook-apple-cyprus-ppissis

Η αλήθεια είναι πως η Apple ποτέ δεν προσπάθησε ιδιαίτερα για τη συνδεσιμότητα των συσκευών της. Μάλλον έχει προσπαθήσει για το αντίθετο. Τα MacBook φυσικά δεν θα ξέφευγαν από αυτόν τον κανόνα. Παρόλ’ αυτά δε θα μπορούσαν να λείψουν από τη λίστα μας, αποτελώντας επιλογή εκατομμυρίων χρηστών, ως επαγγελματικών laptop.

Βρες τα καταστήματα στην Κύπρο που διαθέτουν MacBook της Apple και σύγκρινε τιμές εδώ! 

Gaming Laptop

Αν και η προφανής απάντηση είναι πως δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις gaming laptop, ενώ μπορείς να βρεις εξαιρετικά gaming pc και μάλιστα σε καλύτερες τιμές, υπάρχουν περιστάσεις που αυτή είναι η καλύτερη εναλλακτική. Αυτή η κατηγορία όμως δεν περιλαμβάνει μόνο laptops που προορίζονται για gaming, αλλά συσκευές που είναι φτιαγμένες για σκληρές δουλειές. Ε, τι εννοείς ότι το gaming δεν είναι δουλειά;

Οθόνη

othoni-ppissis-cyprusΕίτε είσαι λοιπόν gamer, είτε το νέο σου laptop θα αντικαταστήσει το desktop σου, η οθόνη που μάλλον χρειάζεσαι είναι 17’’ ή και μεγαλύτερη. Όχι μόνο γιατί έτσι θα έχεις μία full εμπειρία στο παιχνίδι σου, αλλά και γιατί έτσι θα έχεις την αίσθηση ενός «κανονικού» υπολογιστή, όποια εργασία και αν κάνεις. Η full HD ανάλυση επίσης, είναι μάλλον αδιαπραγμάτευτη για εσένα.

Σκληρός Δίσκος

skliros-diskos-kupros-ppissisΣε αυτή την περίπτωση η ύπαρξη δίσκου SSD είναι μονόδρομος για εσένα που αναζητάς ένα laptop επιδόσεων. Η ταχύτητά με την οποία μπορούν να τρέξουν από εφαρμογές, μέχρι παιχνίδια, τους καθιστά την ιδανική επιλογή. Από την άλλη όμως στις πλείστες των περιπτώσεων οι SSD δίσκοι έρχονται με σχετικά περιορισμένη χωρητικότητα.

Ιδανική επιλογή για εσένα είναι ένα μοντέλο που περιλαμβάνει επιπλέον HDD δίσκο, παρέχοντας το μέγεθος που ο SSD δεν θα μπορέσει να σου δώσει.

Επεξεργαστής

epexergastis-kupros-ppissisΟ Intel Core i9 είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι για gaming επεξεργαστή. Και δίκαια μάλιστα, αφού παρά την αυξημένη τιμή των laptops που τους χρησιμοποιούν, η αμεσότητα και η συνεχής του απόδοση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα σε αποζημιώσει.

Από την άλλη, ένας Intel Core i7 είναι σε θέση να ανταποκριθεί παραπάνω από ικανοποιητικά στα περισσότερα παιχνίδια, ή τις πιο απαιτητικές εφαρμογές. Όπως είπαμε όμως από την αρχή, η αγορά laptop δεν γίνεται με βάση μόνο το τι χρειάζεσαι τώρα, αλλά και το τι θα χρειάζεσαι στο μέλλον. Ειδικά αν μιλάμε για ακριβά μοντέλα -όπως αυτά που εξετάζουμε εδώ- η επιλογή της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, μάλλον θα σε δικαιώσει, αφού θα σου επιτρέψει να βγεις ασπροπρόσωπος, όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις του παιχνιδιού που θα κυκλοφορήσει σε 1+ χρόνια από τώρα.

RAM

ram-kupros-ppissisΤο τρίπτυχο της απόδοσης ολοκληρώνεται με τη μνήμα RAM. Αν και αποτελεί ένα από τα λίγα μέρη ενός laptop που (υπό προϋποθέσεις) μπορείς να αναβαθμίσεις, δεν έχεις κανένα λόγο να μην κάνεις από την αρχή τη σωστή επιλογή. Τα 16GB που αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή των κατασκευαστών της κατηγορίας, είναι αρκετά για να συμπληρώσουν επαρκώς μία μοναδική gaming εμπειρία.

Κάρτα Γραφικών

karta-grafikon-kupros-ppissisΤο τμήμα του Laptop/Υπολογιστή που δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν, αν δεν ήταν gamer. Εσύ όμως ξέρεις την κρισιμότητά του για την απόδοση της συσκευής σου. Φυσικά αναφερόμαστε στην κάρτα γραφικών ως το μοναδικό τμήμα με δική του μνήμη. Εδώ επίσης λοιπόν ισχύει ο γενικός κανόνας «όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο» με πολλούς κατασκευαστές να επικεντρώνουν την παραγωγή τους σε κάρτες γραφικών 8GB. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις με μία πιο premium επιλογή, αναζητώντας μία πραγματικά ξεχωριστή λειτουργία gaming από τη συσκευή σου.

 

Στα + της κατηγορίας
  • Υψηλές αποδόσεις σε βαριές εφαρμογές και παιχνίδια
  • Εξαιρετική ποιότητα εικόνας
Στα – της κατηγορίας
  • Υψηλές τιμές
  • Δυσκολότερη μεταφορά λόγω μεγέθους αλλά και βάρους

Πρόταση Προϊόντος

Οι επιλογές της κατηγορίας είναι πολλές. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει μία gaming σειρά, με τα χαρακτηριστικά τους να βελτιώνονται διαρκώς. Τα Asus Rog και τα HP Omen μπορεί να αποτελούν δύο από τα πιο δημοφιλή μοντέλα, οι επιλογές όμως δεν εξαντλούνται εκεί.

Βρες τα καταστήματα στην Κύπρο που διαθέτουν Asus laptops και σύγκρινε τιμές εδώ! 
Βρες τα καταστήματα στην Κύπρο που διαθέτουν HP laptops και σύγκρινε τιμές εδώ! 

 

Ελπίζουμε να βρήκες χρήσιμες τις συμβουλές αγοράς laptop από την Blog team του ppissis.com.cy

Αν από την άλλη ανήκεις σε αυτούς που απολαμβάνει την έρευνα αγοράς και τη σύγκριση τιμών από την αρχή, ανακάλυψε όλα τα διαθέσιμα μοντέλα των καταστημάτων της Κύπρου εδώ.