el

Βρες τα σωστά γυαλιά ηλίου για το πρόσωπό σου | Κύπρος 2019

Βρες τα σωστά γυαλιά ηλίου για το πρόσωπό σου | Κύπρος 2019
13-05-2019

Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε την αγορά γυαλιών ηλίου, όπως αντιμετωπίζουμε τη αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών. Εστιάζουμε κυρίως στην εμφάνιση, αφού αποτελούν ένα αξεσουάρ που βρίσκεται σε πρώτη θέση, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής ημέρας.

Δύσκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να θεωρήσει παράλογη αυτή μας την τάση. Το σχήμα και το σχέδιο των γυαλιών ηλίου, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών μας, ή ακόμα και την “κάλυψη ατελειών”. Στη συνέχεια θα δούμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, το ιδανικό σχήμα γυαλιών ηλίου για το κάθε πρόσωπο. Για την ώρα θα αρκεστούμε στον παράγοντα που οι περισσότεροι προσπερνάμε και δεν είναι άλλος από τους φακούς.

Τι πρέπει να προσέξω στους φακούς των γυαλιών ηλίου;

Οκ, είπαμε ότι η εμφάνιση είναι σημαντική, αφού προσδίδει ένα ιδιαίτερο στυλ στον καθένα μας. Τι γίνεται όμως με τους φακούς, που είναι και πολύ πιο δύσκολο να κρίνουμε την ποιότητά τους;

Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που θα πρέπει να ελέγχουμε, ώστε πριν αγοράσουμε το νέο μας ζευγάρι γυαλιών, να είμαστε όσο το δυνατό πιο βέβαιοι, πως πράγματι τα μάτια μας θα είναι προστατευμένα.

  • Υπάρχει σήμα CE; Και ναι, ξεκινάμε από τα βασικά. Από τα πολύ βασικά. Σίγουρα έχεις ξανακούσει για το σήμα πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν όχι, μάλλον είναι καλό να προβληματιστείς για το τι είδους καταναλωτής είσαι. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα σου πούμε πως πρόκειται για ένα σήμα που κάθε προϊόν που κυκλοφορεί εντός Ε.Ε. οφείλει να φέρει. Έχε ωστόσο υπόψη σου, πως δεν αποτελεί κάποιο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, αλλά αυτοδέσμευση του κατασκευαστή πως το προϊόν του συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά standards.
  • Έλεγξε την ετικέτα. Σκοπός της χρήσης γυαλιών ηλίου, είναι η προστασία των ματιών σου από την ηλιακή έκθεση. Οκ, είναι και οι ψαγμένες φωτογραφίες για το instagram, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Είναι λοιπόν σημαντικό το ζευγάρι γυαλιών που θα χρησιμοποιήσουμε να μας προστατεύει από την ακτινοβολία UVB κατά τουλάχιστον 99% και από την ακτινοβολία UVA κατά τουλάχιστον 95%. Όλες αυτές οι πληροφορίες, όπως και η σύνθεση των φακών, παρέχονται στο βιβλιαράκι που συνοδεύει τη συσκευασία των νέων σου γυαλιών ηλίου. Αν διαπιστώσεις ότι τέτοιο βιβλιαράκι δεν υπάρχει, τότε μάλλον καλύτερα να αποφύγεις τη συγκεκριμένη αγορά.
  • Polarized φακοί. Από την εμφάνισή τους έως σήμερα, έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις, τόσο στον χώρο των ειδικών, όσο και μεταξύ των καταναλωτών. Τι είναι, γιατί είναι πιο ακριβοί, ποια τα αρνητικά τους και τελικά, αξίζουν τα λεφτά τους; Οι polarized φακοί γυαλιών ηλίου, ή αν προτιμάτε στα ελληνικά, πολωτικοί φακοί, έγιναν γνωστοί γιατί δεν δημιουργούν το “θάμπωμα” που πολλές φορές παρατηρούμε ενώ φοράμε γυαλιά ηλίου με συμβατικούς φακούς. Αυτό συμβαίνει καθώς επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των κάθετων ακτίνων φωτός, ενώ μπλοκάρουν σχεδόν όλες τις οριζόντιες ακτίνες. Το αποτέλεσμα αυτής τους της ιδιότητας, είναι να εξαφανίζουν τις αντανακλάσεις που παρατηρούμε συχνά, όταν χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου με συμβατικούς φακούς.
Πως όμως είμαστε σίγουροι ότι οι φακοί των γυαλιών ηλίου μας είναι polarized;

Αν δεν σε καλύπτουν τα πιστοποιητικά του κατασκευαστή, υπάρχουν πιο άμεσοι τρόποι να το διαπιστώσεις. Οι polarized φακοί, λόγω της ιδιότητάς τους να περιορίζουν τις οριζόντιες ακτίνες φωτός, δείχνουν μαυρισμένες τις οθόνες lcd. Μόλις λοιπόν παραλάβεις τα νέα σου γυαλιά, μπορείς να διαπιστώσεις αμέσως ιδίοις όμμασι τα χαρακτηριστικά των φακών σου, απλά κουνώντας τα μπροστά σε μία τέτοια οθόνη.

via GIPHY

Το υλικό των σκελετών γυαλιών ηλίου

Πλαστικοί σκελετοί γυαλιών ηλίου

gualia-iliou-kypros

Μην παρεξηγηθούμε. Αν στο άκουσμα της φράσης “πλαστικοί σκελετοί γυαλιών ηλίου” σκέφτεσαι τα γυαλιά σε σχήμα φράουλας που αγόρασες πέρσι από περίπτερο στην Αγία Νάπα, τότε βρίσκεσαι σε λάθος μέρος.
Αναφερόμαστε στους πλαστικούς σκελετούς γυαλιών ηλίου και οράσεως, που είναι κατασκευασμένοι από πολυμερή υλικά υψηλής ποιότητας. Στα πλεονεκτήματα αυτών των σκελετών, μετράμε τη μείωση του κόστους, την κυριολεκτικά ατελείωτη ποικιλία στο σχέδιο των σκελετών, αλλά και την αντοχή τους από τα λάθη των πιο απρόσεκτων από εμάς.

Μεταλλικοί σκελετοί γυαλιών ηλίου

sunglasses-cyprus

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε ποικιλία σκελετών γυαλιών, φτιαγμένους από αλουμίνιο, τιτάνιο και πολλά κράματα μετάλλων με διαφορετικές ιδιότητες. Η επιλογή γυαλιών ηλίου με μεταλλικό σκελετό, δίνει μεν μια πιο κομψή όψη στο πρόσωπο μας, ειδικά αν έχουμε έντονα χαρακτηριστικά, ωστόσο είναι σχετικά risky.

Αυτό, καθώς ο μεταλλικός σκελετός είναι πολύ ευκολότερο να φθαρεί, ή να παραμορφωθεί. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται αλλοίωση της όψης  (ξεφλούδισμα) του σκελετού μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Ασφαλώς τέτοια προβλήματα δύσκολα θα αντιμετωπίσεις με επώνυμα γυαλιά ηλίου, ωστόσο έχοντας στο μυαλό σου ότι το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι μεγάλο -τις άλλες χρονιές, φέτος μας ξέχασε- είναι καλό να μην αφήνεις τα γυαλιά σου εκτεθειμένα στην ηλιακή έκθεση διαρκώς.

Σκελετοί γυαλιών ηλίου από φυσικά υλικάhandmade-sunglasses-cyprus

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους ξύλινα γυαλιά ηλίου, σκελετοί φτιαγμένοι από φύκια, δερμάτινοι σκελετοί, αλλά και σκελετοί γυαλιών φτιαγμένοι από διαφόρων ειδών φυτά και πολλά άλλα.

Αυτή η τάση φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, αφού ακόμα και αναγνωρισμένα brands, κατά καιρούς πειραματίζονται με τη χρήση νέων υλικών. Πολύ δε περισσότερο, μικρότερα ανεξάρτητα brands, που ακολουθώντας την ανάπτυξη της οικολογικής ευαισθησίας ανά το παγκόσμιο, λανσάρουν γυαλιά ηλίου κατασκευασμένα με εναλλακτικά – φιλικά στο περιβάλλον υλικά.

Από μόνη της βέβαια, η επιλογή τέτοιου είδους γυαλιών ηλίου δεν εγγυάται τη μέγιστη προστασία για τα μάτια μας. Σίγουρα όμως, αποτελεί μία επιλογή μακριά από τις συνηθισμένες.

Το σχήμα των γυαλιών ηλίου που ταιριάζει σε κάθε πρόσωπο

Το σχήμα του σκελετού των νέων σου γυαλιών ηλίου, είναι όπως καλά ξέρεις, πολύ σημαντικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες γυαλιών, που ταιριάζουν σε κατηγορίες προσώπων, ενώ άλλες που τονίζουν τα όποια αδύναμα σημεία σου.

Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν έναν γενικό κανόνα και όχι μία σταθερή συμβουλή για κάθε πρόσωπο. Σε συνάρτηση με το σχήμα του σκελετού των γυαλιών ηλίου, βρίσκεται το υλικό κατασκευής του. Υλικά που δεν επιτρέπουν την δημιουργία λεπτών σκελετών, όπως για παράδειγμα το ξύλο, δύσκολα μπορούν να ταιριάξουν σε ένα πρόσωπο με έντονα χαρακτηριστικά, ακόμα και αν το σχήμα του σκελετού θεωρείται κατάλληλο.

sunglasses-cyprus

Αφού προσδιορίσουμε το σχήμα του προσώπου μας, είναι σημαντικό να καταγράψουμε το κατάλληλο μέγεθος γυαλιών ηλίου για εμάς. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε σκελετός, στην εσωτερική πλευρά του βραχίωνα, αναγράφει κάποιους αριθμούς. Αυτοί αντιστοιχούν στις 4 διαστάσεις του, δηλαδή Πλάτος Γέφυρας, Ύψος Φακού, Πλάτος Φακού και Μήκος Κροτάφου.

Αμέσως μετά σημαντικό είναι να θυμόμαστε τον γενικό κανόνα σχετικά με το σχήμα των σκελετών γυαλιών που ταιριάζει σε κάθε πρόσωπο.

Aviator – Τα γυαλιά ηλίου Aviator συνήθως έχουν λεπτό συρμάτινο σκελετό που μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύρμα κατά μήκος της γέφυρας στη μύτη. Αποτελούν μία ασφαλή επιλογή, αφού προεκτείνονται και στο κάτω μέρος των ματιών, ταιριάζοντας σχεδόν σε όλους τους τύπους προσώπου.

Wayfarer – Τα γυαλιά ηλίου Wayfarer ταιριάζουν επίσης σχεδόν σε κάθε σχήμα προσώπου. Είναι η πλέον δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια. Προσοχή χρειάζεται μόνο σε περίπτωση που το πρόσωπό μας έχει ιδιαίτερα έντονες γωνίες.

Τετράγωνα – Τα Τετράγωνα γυαλιά ηλίου έχουν μεγάλο σχήμα που καλύπτει το μάτι και το πάνω μέρος του ζυγωματικού. Εντάσσονται στην κατηγορία των fashion επιλογών και είναι καλύτερα να αποφεύγονται από άτομα που διαθέτουν κάποιο ιδιαίτερα έντονο χαρακτηριστικό στο πρόσωπό τους.

Πεταλούδα – Τα γυαλιά Πεταλούδα έχουν στρογγυλεμένο σκελετό που ανοίγει στους κροτάφους. Βοηθά ιδιαίτερα να καλυφθούν χαρακτηριστικά όπως το εκτενές μέτωπο.

Οβάλ – Τα Οβάλ γυαλιά ηλίου έχουν στρογγυλεμένες άκρες. Το σοφιστικέ στυλ τους ταιριάζει ιδιαίτερα σε άτομα με στρογγυλό σχήμα προσώπου.

Ορθογώνια – Τα Ορθογώνια γυαλιά ηλίου έχουν φαρδύ σκελετό. Για τον λόγο αυτό ταιριάζουν πολύ σε πρόσωπα με λεπτά χαρακτηριστικά, αφού προσδίδουν ένταση στην εμφάνισή τους.

Στρογγυλά – Τα Στρογγυλά γυαλιά ηλίου γλυκαίνουν το σχήμα του προσώπου. Στο κατάλληλο πάντα μέγεθος, μπορούν να ταιριάξουν σε όλους σχεδόν τους τύπους προσώπου.

Μάσκα – Τα γυαλιά ηλίου Μάσκα επεκτείνονται πέρα από τον κρόταφο. Αποτελούν την πλέον τολμηρή fashion επιλογή, για λιγότερο συνηθισμένες εμφανίσεις.


Πλέον που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, μπορείς να συγκρίνεις τιμές για τα νέα σου γυαλιά ηλίου, μόνο στο ppissis.com.cy, τη μηχανή σύγκρισης τιμών της Κύπρου.