el

Καθαρισμός κλιματιστικού | Μπορώ μόνος μου; | Update 2021

Καθαρισμός κλιματιστικού | Μπορώ μόνος μου; | Update 2021
15-08-2021

Ο καθαρισμός του κλιματιστικού, είναι εξαιρετικά σημαντικός είτε μιλάμε για οικιακή, είτε για επαγγελματική χρήση. Προς το παρόν θα σταθούμε στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στον καθαρισμού του κλιματιστικού που έχουμε σπίτι μας.
Αυτός πρέπει να γίνεται σε σχετικά συχνά χρονικά διαστήματα και σίγουρα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Ασφαλώς ο ακριβής καθορισμός του χρόνου που το κλιματιστικό μας χρειάζεται καθάρισμα, γίνεται βάσει της χρήσης του. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα νέα κλιματιστικά που ενδεχομένων αγοράσαμε πρόσφατα, αφού μετά από μερικούς μήνες χρήσης, τα φίλτρα, οι περσίδες και η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας, χρειάζονται καθαρισμό.

air-conditioner-cyprus-syntirisi

Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικού

Η αρχή του καθαρισμού του air condition σου γίνεται με τα φίλτρα. Το πρώτο που θα χρειαστείς για να τα καθαρίζεις, είναι να ανοίξεις το σκέπαστρο της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού. Εκεί θα εντοπίσεις σε σχετικά κάθετη συνήθως θέση, τα δύο φίλτρα που μοιάζουν εμφανισιακά με σίτες.

Μπορείς να αφαιρέσεις τα εσωτερικά φίλτρα, πιέζοντας ελαφρώς προς τα επάνω, πράγμα που στα περισσότερα μοντέλα θα οδηγήσει στην “απελευθέρωση” από τα κλιπς που τα στηρίζουν. Τα φίλτρα αφού τιναχθούν σε εξωτερικό χώρο για την αφαίρεση της πολλής σκόνης που έχουν συγκρατήσει, μπορούν να πλυθούν με νερό και σαπούνι. Αφού βεβαιωθείς ότι τα φίλτρα έχουν καθαριστεί, μπορείς να τα αφήσεις στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

*Θεωρούμε πως για να διαβάζεις αυτό το άρθρο και να συγκρίνεις τιμές στο ppissis.com.cy είσαι αρκετά έξυπνος, άρα είναι περιττό να επισημάνουμε πως δεν επανατοποθετείς τα φίλτρα στο κλιματιστικό, ενώ αυτά είναι ακόμα βρεγμένα. Για τον ίδιο λόγο δε χρειάζεται να αναφέρουμε πως δεν ασχολούμαστε με τον καθαρισμό οποιουδήποτε μέρους του κλιματιστικού ενώ αυτό βρίσκεται σε λειτουργία.

Καθαρισμός περσίδων κλιματιστικού

Εφόσον δεν έχεις κάποιο εξειδικευμένο καθαριστικό κλιματιστικού, το να παρέμβεις στα πιο εσωτερικά μέρη του κλιματιστικού δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο ο καθαρισμός των περσίδων ανήκει σε όσα μπορείς να κάνεις σχετικά εύκολα. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι νερό και λίγο από τα πολλά λίτρα απολυμαντικών που στόκαρες λόγω κορωνοϊού.

Με ένα πανί θα χρειαστεί να καθαρίσεις, τόσο τις κάθετες, όσο και τις οριζόντιες περσίδες του κλιματιστικού σου, με ιδιαίτερη σχολαστικότητα στην πίσω πλευρά τους, όπου και είναι πιθανότερο να έχει εγκλωβιστεί περισσότερη σκόνη. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα του υγρού που θα χρησιμοποιήσεις, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί κάποια βλάβη στο air condition σου.

Καθαρισμός εξωτερικής μονάδας κλιματιστικού

Τα πράγματα στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι αρκετά ευκολότερα όσον αφορά τον καθαρισμό της. Θα χρειαστείς είτε ένα μικρό δοχείο πίεσης, ώστε το μείγμα νερού με απολυμαντικό να φτάσει σε όλα τα μέρη της μονάδας, είτε απλά το λάστιχο νερού της αυλής σου.

Δεν έχεις λόγο να ανησυχείς για ενδεχόμενη βλάβη της μονάδας, αφού αυτή είναι σχεδιασμένη να εκτίθεται σε νερό. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις, είναι να μην επιμείνεις με νερό υπό πίεση στην πλευρά σύνδεσης της εξωτερικής μονάδας με το ρεύμα (βρίσκεται συνήθως σε μία από τις πλαϊνές πλευρές της μονάδας).

*Extra tip: Πριν επανατοποθετήσεις σε λειτουργία το κλιματιστικό, άφησε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες, για να είσαι βέβαιος πως δεν θα προκληθεί κάποια βλάβη, από νερό που έφτασε σε σημείο που δεν θα έπρεπε.

*Extra tip II: Αν η απόδοση του κλιματιστικού σου έχει μειωθεί σημαντικά και η συσκευή χρονολογείται πέραν των 5 ετών, ίσως πρέπει να σκεφτείς να συγκρίνεις τιμές και να αγοράσεις το νέο σου κλιματιστικό. Η απόδοση της συσκευής αλλά και η οικονομία στο λογαριασμό της ΑΗΚ, θα σε βοηθήσει σύντομα να καταλάβεις πως έκανες καλή επιλογή.